Zelený dohovor: EK predstavila biliónový investičný plán aj nový fond

14. 1. 2020

Mega investičný plán pre udržateľnú Európu má zmobilizovať 1 bilión eur na dosiahnutie klimatickej neutrality EÚ do roku 2050. Vznikne nový Fond na spravodlivú transformáciu s rozpočtom 7,5 miliardy eur určený napríklad pre uhoľné regióny.

Zdroj: EC - Audiovisual Service

Mesiac po tom, čo Európska komisia (EK) ohlásila podobu tzv. Zeleného dohovoru (Green Deal), predstavila finančný plán a nástroje, ktoré majú zmobilizovať investície potrebné pre prechod ku klimaticky neutrálnej ekonomike. Predstavitelia Európskej komisie očakávajú, že v nadchádzajúcej dekáde dosiahnu investície určené na tento účel najmenej 1 bilión eur.

„Ekologický dohovor pred nás kladie významné investičné potreby, ktoré premeníme na investičné príležitosti. Dnes predkladáme plán, pomocou ktorého chceme zmobilizovať prinajmenšom 1 bilión eur. Nastaví kurz a spustí vlnu ekologických investícií,“ uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Práve finančná injekcia z rozpočtu Európskej únie, bánk a ďalších nástrojov má obmäkčiť členské štáty, obzvlášť Poľsko, ktoré je vysoko závislé na domácej ťažbe a využívaní uhlia a odmieta ambiciózne plány boja s klimatickou zmenou.

Vzhľadom na odlišné podmienky a nutnosť transformácie jednotlivých oblastí vzniká nový mechanizmus určený pre sektory a regióny, kde sú pracovné miesta vo väčšej miere závislé na využívaní fosílnych palív vrátane čierneho a hnedého uhlia či ropnej bridlice alebo fungujú uhlíkovo intenzívne priemyselné podniky. V rámci mega investičného plánu majú byť prioritou udržateľné investície na klimatické a environmentálne opatrenia. Podporovať sa majú investície verejných inštitúcií smerom k zelenému rozpočtovaniu a obstarávaniu a týmto smerom orientovať aj poskytovanie štátnej pomoci.

„Na to, aby sa udržateľnosť stala pri investovaní hlavným aspektom, je nutné zmeniť spôsob myslenia. Dnes sme urobili dôležitý krok týmto smerom,“ uviedol podpredseda EK pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis.

Nový fond

Až 100 miliárd eur sa má vygenerovať v období  z rôznych zdrojov pre uhoľné regióny a regióny s tradične silným postavením ťažkého priemyslu, a to prostredníctvom Mechanizmu pre spravodlivú transformáciu v rámci tzv. kohéznej politiky. Mechanizmus má kombinovať verejné a súkromné peniaze. Novinkou je samostatný Fond na spravodlivú transformáciu vo výške 7,5 miliardy eur, ktoré budú nad rámec dlhodobého rozpočtu EÚ, ktorý EK navrhla už skôr.

Štáty budú musieť v dialógu s Európskou komisiou identifikovať konkrétne regióny, vytvoriť osobitné transformačné plány a zaviazať sa, že každé euro z nového fondu doplnia rovnakou sumou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Európskeho sociálneho fondu plus a poskytnú aj dodatočné peniaze z vnútroštátnych zdrojov. Tým by na regióny s odvetviami najviac závislými na fosílnych palivách mali získať a pritiahnuť financie vo výške od 30 až do 50 miliárd eur. Peniaze z nového fondu budú primárne rozdeľované formou grantov na podporu komunít, pracovníkov a ich rekvalifikáciu, rozvoj zručností, podporu malých a stredných podnikov, startupov a inkubátorov, ale tiež napríklad na zvyšovanie energetickej efektívnosti či prechod na čistú energiu.

Tieto peniaze sa budú môcť využiť aj na Slovensku, najmä na Hornej Nitre, kde sa po ukončení dotovania ťažby a spaľovania domáceho uhlia očakáva hospodársky útlm, reštrukturalizácia a bude nutné do regiónu napumpovať nové investície.

Európska komisia chce okrem nového fondu vytvoriť špecializovanú schému v rámci Programu InvestEU, ktorá by sa mala vyšplhať na sumu 45 miliárd eur a podporiť súkromné investície do udržateľnej energetiky a dopravy. K dispozícii tiež bude úverový nástroj EIB pre verejný sektor na pomoc napríklad pri investovaní do sústav diaľkového vykurovania alebo renovácie budov. EK predloží legislatívny návrh na jeho zriadenie v marci 2020.

V stredu (15. 1.) budú o návrhu Zeleného dohovoru rokovať aj europoslanci.

Mohlo by vás zaujímať