Zaostrené na Plán obnovy. Investičná pomoc ako kľúč pre podporu OZE

29. 4. 2021

Vláda posiela do Bruselu finálnu verziu slovenského Plánu obnovy. Na zelené elektrárne, repowering a zvýšenie flexibility sústavy pôjde napokon 232 miliónov eur. 

Zdroj: EC - Audiovisual Service

Ministerstvo financií SR po mesiacoch príprav predložilo na dnešné rokovanie vlády návrh Plánu obnovy a odolnosti SR. Schválený materiál musí kabinet predložiť Európskej komisii najneskôr do konca týždňa. Finálna verzia jedného z najočakávanejších dokumentov vstúpi do histórie aj tým, že v rámci medzirezortného pripomienkového konania získala rekordných 2529 pripomienok. Akceptovaných bolo celkom 684, z toho 270 zásadných.

Z celkového balíka takmer 6,6 mld. eur v Pláne obnovy musí minimálne 37 % smerovať na zelenú transformáciu. Z pohľadu energetiky je kľúčovou oblasťou Zelená ekonomika, na ktorú je vyčlenených 2,3 mld. eur. Koncom minulého roka sa objavil prvý draft, po ktorom sa spustila kritika energetickej komunity. Problémom bola uvažovaná suma, ktorá mala vtedy pripadnúť na výstavbu nových OZE, modernizáciu existujúcich elektrární (repowering) a súvisiacich investícií do flexibility sústavy. Toto sa napokon nepotvrdilo. Vyčlenených bolo 232 miliónov eur. Ďalšími komponentmi sú Zelená obnova budov (741 mil. eur), Udržateľná doprava (801 mil. eur), Dekarbonizácia priemyslu (368 mil. eur) a Adaptácia na zmenu klímy (159 mil. eur).

Výstavba nových zelených elektrární a návrat aukcií

Do roku 2026 by mali pribudnúť nové OZE so súhrnným inštalovaným výkonom 120 MW.

Investície do výstavby nových výrobných kapacít zelenej elektriny sa majú týkať zariadení s inštalovaným výkonom 10 kW až 50 kW. Nové zdroje OZE budú v rokoch 2021 – 2026 podporené formou investičnej, nie prevádzkovej podpory, s rozpočtom 103 miliónov eur. Z okruhu podporených zdrojov sú vylúčené vodné elektrárne. Zmyslom je docieliť, aby sa investície negatívne neodrazili vo výške koncovej ceny elektriny prostredníctvom tarify TPS. V prípade podpory výroby elektriny a tepla z biomasy bude podmienkou plnenie kritérií udržateľnosti podľa smernice EÚ o podpore využívania energie z OZE, ktorú čaká transpozícia do národnej legislatívy a úspora emisií CO2 vo výške minimálne 80 %. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať