Zákazníci štátnych teplární okrem Zvolena budú mať lacnejšie teplo

19. 10. 2020

MH Manažment avizuje v roku 2021 lacnejšie dodávky tepla pre zákazníkov piatich teplárenských firiem vo vlastníctve štátu. Pre odberateľov vo Zvolene naopak ceny tepla na budúci rok porastú o 3 %. Projekt ekologizácie Zvolenskej teplárenskej sa podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka skončí trestnými oznámeniami. Generálny riaditeľ MH Manažment Ľuboš Lopatka vidí do budúcnosti potenciál aj v energetickom zhodnocovaní odpadu a vo využití geotermálnej energie. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Hoci obsadenie štátneho teplárenského holdingu sa sfinalizovalo až v polovicu septembra 2020, vedenie spoločnosti MH Manažment, ktoré v šiestich teplárňach kontroluje 100 % akcií, pracovalo na systéme fungovania nového subjektu už niekoľko mesiacov. O výsledkoch prvých úsporných opatrení aj úprave riadenia v rámci holdingovej štruktúry informoval na tlačovej konferencii v pondelok (19. októbra 2020) generálny riaditeľ Ľuboš Lopatka.

„Scentralizovali sme všetky kľúčové činnosti, ktoré boli roztrieštené. Holding zabezpečí zníženie nákladov, zníženie počtu riadiacich stupňov a činností. Podporné činnosti, ako napr. účtovníctvo a ďalšie sa dajú zdieľať. Výsledkom je nižšia cena tepla a lepšie hospodárenie.“

Zefektívnenie prevádzkových parametrov

Prvé čiastkové zásahy nového vedenia by sa mali prejaviť v cenách za dodávku tepla už v roku 2021. Vo vlastníctve štátu sú Bratislavská teplárenská, Tepláreň Košice, Zvolenská teplárenská, Žilinská teplárenská, Martinská teplárenská a Trnavská teplárenská. Firmy združené v holdingu zabezpečujú dodávky tepla v systémoch CZT pre 320 tisíc domácností.  

V roku 2021 najviac zlacnie cena tepla pre odberateľov Bratislavskej teplárenskej. Medziročný pokles dosiahne 10 %. „To predstavuje úsporu 55 eur na priemerný byt (domácnosť). V Žiline bude pokles 4 %. V Martinskej teplárenskej, kde máme za sebou masívnu investíciu a zvýšili sa fixné náklady, bude pokles 0,6 %, v Trnavskej teplárenskej 0,4 %. V Teplárni Košice bude pokles o 1,7 %," doplnil Lopatka. Výnimkou je Zvolenská teplárenská, kde cena porastie o 3 %.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať