Vnútrodenné aukcie sú realitou už aj na Slovensku, zvýšia dynamiku trhu

17. 6. 2024

Implementácia vnútrodenných aukcií predstavuje rozšírenie možností krátkodobého trhu s elektrinou na Slovensku. Od spustenia aukčného mechanizmu sa očakáva väčšia flexibilita obchodovania a efektívnejšie prideľovanie cezhraničných kapacít. Do projektu je zapojená väčšina krajín EÚ.

Zdroj: Freepik

Slovensko je od roku 2022 súčasťou jednotného vnútrodenného trhu s elektrinou v rámci EÚ. Projekt Single IntraDay Coupling alebo SIDC, predtým známy tiež ako XBID, umožňuje účastníkom trhu nepretržite obchodovať s elektrinou v priebehu dňa. Spoločnosť OKTE sa pripojila do ostrej prevádzky projektu SIDC v rámci štvrtej vlny jeho rozširovania.

Spustenie cezhraničného obchodovania prinieslo významný nárast likvidity na vnútrodennom trhu. Intra-day platforma priniesla taktiež nárast počtu účastníkov, ktorí využívajú robotické obchodovanie. Čerstvou novinkou v rámci vnútrodenného obchodovania sú aukcie (využíva sa aj skratka IDAs – z anglického termínu Intraday Auctions).

Implementácia vnútrodenných aukcií v celej Európe je kľúčovým míľnikom pre dokončenie jednotného európskeho trhu s elektrinou.K doterajšiemu priebežnému párovaniu objednávok v rámci vnútrodenného obchodovania tak pribudla možnosť zúčastniť sa troch aukcií v rámci jedného dňa. Projekt bol, aj napriek počiatočným technickým komplikáciám, úspešne uvedený do prevádzky 13. júna 2024 pre dodávku elektriny na nasledujúci deň.

Počas prvých dní od spustenia vnútrodenných aukcií bude podľa spoločnosti OKTE prebiehať monitoring prvých skúseností so špeciálnym dôrazom na prevádzku, efektívnosť a výsledky aukcií. Priebežný vnútrodenný trh bude plne funkčný a prístupný pre účastníkov trhu pred, ako aj po vnútrodenných aukciách, čím sa zabezpečí vzájomná podpora oboch mechanizmov.

Základné parametre vnútrodenných aukcií

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať