Vládny kabinet schválil novelu zákona o podpore OZE a VÚ KVET

26. 5. 2022

Do parlamentu smeruje novela zákona o podpore OZE a VÚ KVET, ale aj zákona o tepelnej energetike, ktoré sú pokračovaním transpozície zimného balíka EÚ.

Zdroj: Freepik

Vláda na dnešnom rokovaní (26. mája 2022) schválil novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby (VÚ KVET), ktorá je zavŕšením procesu implementácie smernice Európskeho parlamentu a Rady o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov energie (RED II) a nariadenia EÚ o riadení energetickej únie a opatrení v oblasti klímy. Dlho očakávaná novela so sebou prináša aj úpravu zákona o tepelnej energetike a revíziu paragrafov zákona o regulácii v sieťových odvetviach.

Poslanci by mali rokovať o schválenej novele na budúcej schôdzi Národnej rady SR. Účinnosť novely zákona o OZE sa navrhuje od 1. novembra 2022. Pri niektorých ustanoveniach je termín 1. január 2023. Slovensko však s prijatím legislatívy mešká. Spolu s Bulharskom ako jediné členské krajiny EÚ nesplnili termín pre transpozíciu smernice do 30. júna 2021.

Novelizácia legislatívy je kľúčová aj z pohľadu výziev z Plánu obnovy a odolnosti SR. Rezort hospodárstva pred týždňom vyhlásil prvú technologicky neutrálnu aukciu na nové zelené elektrárne, na ktorú je vyčlenený rozpočet 18 miliónov eur. Ďalšie výzvy budú nasledovať.  

Aké zmeny a novinky prináša novela zákona

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať