Vládne úlohy v elektromobilite? Plnenie košického uznesenia viazne

19. 8. 2024

Plánuje slovenská vláda podporiť registrácie elektromobilov formou priamej podpory pri ich kúpe? Kabinet na svojom výjazdovom rokovaní vo februári v Košiciach poveril viacerých ministrov úlohami, ktoré mali byť splnené do 30. júna tohto roka. Zisťovali sme, ako sa jednotlivé rezorty s úlohami vysporiadali.

Zdroj: Freepik

Koncom februára sa uskutočnilo výjazdové rokovanie Vlády SR v Košiciach, ktoré bolo zamerané na budúcnosť automobilového priemyslu. Ministri sa na pôde univerzitného vedeckého parku stretli so zástupcami automobiliek a za účasti predstaviteľov sektora vrátane Zväzu automobilového priemyslu bolo (29.2.) prijaté uznesenie vlády. Dokument obsahuje viaceré úlohy zamerané na rozvoj e-mobility, ktoré mali byť splnené do 30. júna.

Vláda v spomenutom uznesení rozdistribuovala úlohy na jednotlivé rezorty. V nasledujúcom texte sa zameriame špecificky na elektromobilitu. Ministerstvo financií (MF) SR malo napríklad do 30. júna posúdiť možnosti na prijatie opatrení na zvýhodnenie obstarávania elektrických vozidiel v kategóriách vozidiel M a N vrátane obstarávania vozidiel formou leasingu. V spolupráci s rezortom hospodárstva MF SR malo navrhnúť legislatívnu úpravu sankcií, ktoré súvisia s tokmi jalového výkonu, aby neboli prekážku rozvoja e-mobility. Úprava právnych predpisov by mala zohľadňovať aj predbežné investície prevádzkovateľov distribučnej sústavy tak, aby pôsobili motivačne pre rozvoj kapacity sústavy.

K špecifickým úlohám rezortu hospodárstva v košickom uznesení patrí zahrnúť náklady na zriadenie nabíjacích staníc typu wallbox medzi oprávnené náklady na účely podpory z existujúcich programov pre domácnosti a podnikateľov, aby prijaté opatrenia nemali vplyv na ceny elektriny. Ministerstvo malo rovnako za úlohu vykonať opatrenia pre uľahčenie pripájania batériových úložísk do regionálnej  distribučnej sústavy.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať