Víťaz tendra je známy. Nové jadrové bloky v Česku postavia Kórejci

17. 7. 2024

Česká vláda rozhodla o výbere dodávateľa, ktorý postaví dva úplne nové jadrové bloky v Dukovanoch, každý s inštalovaným výkonom 1050 MW. Víťazom tendra sa stala kórejská spoločnosť KHNP. S komerčnou prevádzkou prvého z nich sa počíta od roku 2038.

Zdroj: Freepik

Vláda ČR v stredu (17. júla 2024 ) oznámila víťaza tendra, ktorý zabezpečí výstavbu novej jadrovej elektrárne. Spoločnosť Korea Hydro & Nuclear Power Company (KHNP) postaví dva nové bloky v lokalite Dukovany a potenciálne aj ďalšie dna nové zdroje v Temelíne. „Naším cieľom bolo prísť s takým riešením, ktoré bude ekonomicky racionálne a zaistí dostatok energie za prijateľnú cenu. Ponuka kórejskej spoločnosti KHNP tieto parametre spĺňa. Zároveň prinesie významný impulz pre rozvoj českej ekonomiky vďaka zapojeniu českého priemyslu v rozsahu približne 60 %,“ uviedol na tlačovej konferencii český premiér Petr Fiala.

Jeden blok v Dukovanoch za takmer 8 miliárd eur

Kórejská spoločnosť KHNP postaví jeden blok s inštalovaným výkonom 1050 MW za približne 200 miliárd českých korún (v prepočte cca. 7,9 mld. eur). Konkurentom KHNP v tendri bola francúzska spoločnosť EDF. Hlavným kritériom bola cena elektriny za vyrobenú megawatthodinu (MWh). Ako uviedol na tlačovej konferencii premiér Petr Fiala, cena elektriny z nových blokov bude nižšia ako súčasná trhová cena na úrovni 90 EUR/MWh.

Do hodnotenia sa zapojilo zhruba 200 expertov a konzultantov, ktorí postupovali podľa odporúčaní Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). „Jedná sa o skutočne historický projekt. Preto sme veľmi dôkladne preverili hodnotenie ponúk od skupiny ČEZ a zvážili všetky možnosti ďalšieho postupu. Je jednoznačné, že preferovaný uchádzač ponúkol lepšiu cenu a spoľahlivejšie záruky kontroly nákladov, ako aj harmonogramu celého projektu,“ povedal minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

V prvej fáze je v pláne podpis záväznej zmluvy na dva bloky v Elektrárni Dukovany a opcia na 5 rokov, počas ktorých bude možné rozhodnúť o výstavbe ďalších dvoch blokov v lokalite Temelín. „Teraz nám jadro zabezpečuje viac než tretinu našej spotreby elektriny a v budúcnosti by to mala byť približne polovica. Preto je pre nás jeho rozvoj úplne zásadný. Variant výstavby dvoch blokov v jednej lokalite zároveň zaistí, že mnohé práce nebude potrebné vykonávať dvakrát, a umožní využiť úspory z rozsahu, takže povedie k výraznému zníženiu nákladov. Konkrétne asi o 20 % na jeden blok,“ doplnil minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela. „O prípadnom využití opcie na výstavbu ďalších dvoch blokov bude možné rozhodnúť okrem iného v súvislosti s rozvojom českej energetiky.“

Na základe rozhodnutia vlády začala pracovná skupina analyzovať model financovania ďalších blokov pod vedením ministerstva financií, pričom návrh modelu bude schválený do konca tohto roka. „Teraz máme schválený model verejnej podpory a financovania pre prvý blok. Ten zahŕňa kombináciu niekoľkých nástrojov, ktoré zaistia ekonomickú životaschopnosť projektu a ochranu investora pred vonkajšími rizikami. Ide predovšetkým o štátnu pôžičku v podobe návratnej finančnej výpomoci so splatnosťou 30 rokov, ktorá navyše nebude úročená pred spustením prevádzky nových blokov. Ďalej ide o ochranu investora pred externými rizikami a záväzok na výkup elektriny po dobu 40 rokov za vopred stanovenú cenu pri dodržaní princípu dvojstranného vyrovnávacieho režimu voči cenovému vývoju na trhu,“ opísal v tlačovej správe český minister financií Zbyněk Stanjura.

Komerčná prevádzka začne v roku 2038

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať