Veľké podniky si vydobyli kompenzáciu platby TPS

9. 11. 2022

Aj tento rok rezort hospodárstva vykompenzuje viac než stovke podnikov časť platby na podporu OZE. Ešte pred pár dňami bolo pritom vyplatenie kompenzácie, ktorú rezort poskytoval aj predošlé tri roky, neisté. Štyridsať miliónov eur sa totiž minulo na iný účel. Pomohol tlak firiem na rokovaniach tripartity.

Zdroj: Freepik

V rokoch 2019 - 2021 Ministerstvo hospodárstva SR vracalo veľkým energeticky náročným podnikom časť platby na podporu obnoviteľných zdrojov energie, ktorú platia všetci odberatelia elektriny prostredníctvom tarify za prevádzkovanie systému. Podmienky poskytovania týchto kompenzácií podnikateľom na základe výzvy upravuje zákon o podpore OZE a VÚ KVET a súvisiaca vyhláška ministerstva hospodárstva. Je tak odskúšaným a najrýchlejším spôsobom pre zníženie nákladov oprávneným podnikom.

V rámci rozpočtu malo dosiaľ na tento účel ministerstvo každoročne pridelenú sumu 40 miliónov eur, hoci pri zavádzaní tejto kompenzácie sa hovorilo o dvojnásobnej sume 80 miliónov eur ročne.

Vlani týmto spôsobom košický U.S. Steel získal 10 miliónov eur, bratislavský Slovnaft 6,7 milióna eur a ružomberský Mondi SCP 3 milióny eur. Prehľad dosiaľ vyplatených výšok kompenzácií je dostupný na tomto odkaze.

Keďže jednou z podmienok kompenzácie je aj to, že firma nesmie mať úradom určenú individuálnu sadzbu TPS, firmy ako OFZ či Slovalco naň nemali nárok. Kompenzácia až do výšky 85 % sa vypočítava podľa výšky zaplatenej tarify za predošlý rok a v súlade s pravidlami EÚ sa vzťahuje len na zložku OZE, nie časti na podporu kogenerácie elektriny a tepla alebo na podporu výroby elektriny z domáceho uhlia.

Tohtoročné peniaze sa rozpustili v prospech všetkých

V roku 2022 ministerstvo až dosiaľ výzvu nevyhlásilo. Prečo? Ešte koncom minulého roka alokovanú čiastku presunulo do systému TPS tak, aby regulačný úrad mohol v tomto roku znížiť výšku TPS pre všetkých.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať