V obci na Považí rozbehli energetické spoločenstvo

31. 5. 2024

Obec ako energetické spoločenstvo? V Modrovke v Trenčianskom kraji sa pustili do unikátneho projektu. Zelená elektrina vyrobená z fotovoltických panelov, ktoré sú umiestnené na streche materskej školy, sa spotrebúva v obecných budovách. Časť sa využíva na  plnenie vodojemov alebo na verejné osvetlenie. Prípadné prebytky elektriny sa ukladajú v batériovom systéme a efektívne využívajú v inom čase.

Zdroj: Freepik

Komunitná energetika v Európe je aktuálne na vzostupe. Zdieľanie elektriny môže prispievať k energetickej nezávislosti a širšiemu využívaniu obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Hoci Slovensko zatiaľ nie je plnohodnotnou súčasťou tohto trendu, prvé pokusy už môžeme sledovať aj tu. Zadefinovanie nových účastníkov trhu, vrátane energetického spoločenstva alebo komunity vyrábajúcej energiu z OZE, sa už v roku 2022 dostalo do primárnej legislatívy transpozíciou zimného balíka EÚ, konkrétne zákona o energetike (251/2012 Z. z.).

Základným kritériom pre tento typ subjektov je, že ich činnosti nie sú vykonávané za účelom zisku. Na základe legislatívy získal nové kompetencie aj ÚRSO, ktorý vydáva osvedčenia pre energetické spoločenstvá a komunity vyrábajúce energiu z OZE za predpokladu, že právnické osoby, ktoré o takéto osvedčenie požiadali, splnia všetky stanovené podmienky.

V kontexte zdieľania elektriny v rámci energetického spoločenstva sa považuje za kľúčové funkčné Energetické dátové centrum. Projekt by mal slúžiť na zúčtovanie a rozdeľovanie vyrobeného množstva elektriny medzi členov komunity. Do plnohodnotnej funkčnosti by malo EDC vstúpiť od 1. júla 2024.  Dodávatelia elektriny si v rámci systému EDC nemôžu založiť energetické spoločenstvo. To však niektorých z nich neodradilo od rozvoja komunitnej energetiky. Zákazníkom začali ponúkať vlastné inovatívne produkty. Odberatelia však musia byť súčasťou jednej bilančnej skupiny u konkrétneho dodávateľa.     

Vlani v lete vydal ÚRSO prvé osvedčenie pre subjekt s príznačným názvom "Prvé Energetické Spoločenstvo na Slovensku". Nachádza sa v Prešove a dlho bolo jediné svojho druhu.

Podmienky stanovené legislatívou však prednedávnom splnil aj subjekt "Obecné Obnoviteľné Zdroje". Spoločenstvo sa nachádza v obci Modranka v okrese Nové Mesto nad Váhom v Trenčianskom kraji. Členmi sú samotná obec, ktorá spravuje obecný úrad, materskú školu a verejné osvetlenie, obecná vodárenská spoločnosť, obyvatelia obce a správca spoločenstva. 

Zdroj: Obec Modrovka

Získanie osvedčenia pre energetické spoločenstvo zabezpečoval jeho správca. Celý proces trval približne tri mesiace, aj vzhľadom na to, že ide stále o novú aktivitu na trhu. O tom, ako postupovala obec pri založení energetického spoločenstva sme sa zhovárali so  starostom Vladimírom Balajom. Na začiatku procesu bol vstupný audit, ktorý vypracoval správca. Posúdil v ňom energetické správanie vybraných členov spoločenstva a zároveň spracoval zámer výstavby fotovoltickej elektrárne s inštalovaným výkonom 10 kW, ktorá sa nachádza na streche materskej školy. Súčasťou systému je batériové úložisko s kapacitou 5 kWh.

Efektívny nákup energií pre členov spoločenstva

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať