ÚRSO žiada od dodávateľa elektriny vyššie ceny

21. 11. 2019

Spoločnosť MAGNA ENERGIA upozornila, že regulátor v súlade s novým znením vyhlášky žiada, aby prehodnotila nedávno schválené ceny elektriny pre rok 2020. Vo výsledku smerom nahor.

Zdroj: Freepik

V polovici septembra sme informovali, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, schválil prvé cenové návrhy dodávateľov. Bola medzi nimi aj spoločnosť MAGNA ENERGIA, u ktorej mali domácnostiam narásť ceny medziročne v priemere o 24 %. Ako sme však už vtedy upozornili, v tom čase prebiehala novelizácia cenovej vyhlášky a boli známe niektoré zámery regulátora. V aktuálnom znení priniesla novela okrem iného zmenu parametrov v cenovom vzorci.

Keďže nové právoplatné cenové rozhodnutie bolo vydané podľa starých pravidiel, ÚRSO teraz opäť otvoril konanie a alternatívneho dodávateľa vyzval k úprave schválených cien. „Podľa úradu máme vo vzorci prehodnotiť tri premenné. Jednu smerom nadol, dve máme zvýšiť,“ hovorí Martin Semrič, portfólio manažér MAGNA ENERGIA. Výsledkom má byť zvýšenie cien pre odberateľov v domácnostiach a malých podnikoch.

Dodávateľ uviedol, že majú navýšiť mieru ziskovosti či prirátať si náklady na odchýlku. „Už dlhodobo poukazujeme na to, že regulácia cien je škodlivá a jej metodika je nezmyselná. Ukazuje sa to aj teraz, keď sme nútení zvyšovať parametre, kvôli ktorým sa cena elektriny môže vyšplhať ešte vyššie. A to v čase, keď aj tak skokovo narástla,“ konštatuje Semrič.

Spoločnosť však tvrdí, že po schválení nových vyšších maximálnych cien mieni odberateľom poskytnúť zľavu, ktorou dodatočné navýšenie vykompenzujú.

Mohlo by vás zaujímať