ÚRSO: TPS budúci rok klesne, ale mohla viac

4. 12. 2018

Predseda ÚRSO oznámil zníženie tarify za prevádzkovanie systému o 1 euro. Odberatelia mohli mať cenu elektriny ešte nižšiu, ale regulátor sa rozhodol časť peňazí použiť na zníženie historického dlhu, ktorý vznikol u regionálnych distribučiek.

Zdroj: Freepik

Ľubomír Jahnátek dnes ohlásil vývoj cien elektriny, plynu, tepla aj vody pre budúci rok. Pri výpočte ceny elektriny zohľadnil najmä výrazný nárast ceny komodity na burze o viac než  27 percent. Zároveň však regulačný úrad použil iný prístup pre výpočet odchýlky.

V minulosti ÚRSO akceptoval jednotlivé návrhy a plány individuálnych odchýlok dodávateľov a distribútorov, pričom jestvoval veľký rozptyl v predložených údajoch. Tentokrát úrad požiadal OKTE, ako jedinú inštitúciu s údajmi o presnom vývoji odchýlky pre každý subjekt, o analýzu dát za predchádzajúce obdobie a kvalifikovaný odhad pre budúci rok.

Vo výsledku sa tak pre rok 2019 uplatnia odchýlky pre distribúciu elektriny v priemere nižšie o 2,21 % a pre dodávateľov elektriny v priemere nižšie až o 25 %. Rozdiely oproti minulosti boli významné, keďže niektorí dodávatelia si podľa Jahnátka odchýlku značne nadhodnocovali.

TPS: Aby sa aj vlk nažral, aj koza zostala celá

Významnou položkou koncovej ceny elektriny je tarifa za prevádzkovanie systému (TPS), prostredníctvom ktorej sa dotuje výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov, kombinovanej výroby elektriny a tepla, vynútená výroba z domáceho uhlia v elektrárni Nováky a tiež niektoré činnosti OKTE.

Od začiatku septembra došlo k zvýšeniu TPS na 26,988 €/MWh elektriny z dôvodu požiadavky Slovenských elektrární o zohľadnenie nárastu ceny emisných kvót. Tento náklad im ÚRSO uznal vo výške 18 €/t CO2, hoci elektrárne vo svojom návrhu žiadali ešte vyššiu sumu.

„Budúci rok znižujeme TPS o 1 euro za megawatthodinu,“ uviedol predseda ÚRSO. Zároveň priznal, že tarifa sa mohla znížiť až o takmer 2 €/MWh, a to vďaka nárastu koncovej spotreby elektriny a nárastu ceny na straty. Avšak v záujme zníženia historického dlhu, ktorý sa naakumuloval v predchádzajúcich rokoch, pôjde zvyšná časť v hodnote približne 11,1 milióna eur, na účet trojice prevádzkovateľov regionálnych distribučných sústav.

Vo výsledku sa má priemerná maximálna cena elektriny pre domácnosti v budúcom roku zvýšiť o 5,66 %. Rast ceny najvýraznejšie pocítia niektoré domácnosti na východe Slovenska, u ktorých došlo k nárastu fixného distribučného poplatku.

Plyn a teplo

Priemerná cena plynu sa pre odberateľov na Slovensku zvýši v roku 2019 o 5,67 %.

Porastú aj maximálne ceny tepla, a to v priemere o 4,7 %. Príčinou je zvýšenie vstupných nákladov a tiež ústupok ÚRSO voči teplárňam, ktoré si nákup plynu nechali až na jeseň, kedy je jeho cena tradične vyššia, a pozabudli na zmenu metodiky výpočtu v cenovej vyhláške.

Jahnátek uviedol, že po dohode s teplárenským zväzom zvýšil relevantný koeficient tak, aby sa tieto teplárne neocitli v strate. „Nech si ale nemyslia, že aj budúci rok budeme takíto ústretoví,“ poznamenal predseda ÚRSO.

Mohlo by vás zaujímať