ÚRSO otočil. Systém pásmovej TPS zostáva v platnosti

25. 6. 2024

K plánovanej zmene metodiky pri výpočte tarify za prevádzkovanie systému napokon nedôjde. Regulačný úrad ÚRSO korigoval svoj pôvodný legislatívny zámer a systém pásmovej TPS by mal zostať v platnosti minimálne do konca roka 2025.

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) prišiel v pôvodnom návrhu cenovej vyhlášky v elektroenergetike s viacerými zásadnými zmenami. K najviac medializovaným kauzám patrilo zvýšenie tzv. G-komponentu, ale rozruch v radoch priemyselných hráčov vyvolal tiež  zámer ÚRSO na zrušenie systému pásmovej tarify za prevádzkovanie systému (TPS).

Systém pásmovej TPS sa uplatňuje od začiatku roka 2022. Regulátor jeho zavedením vyšiel v ústrety zástupcom energeticky náročných podnikov, ktorí upozorňovali na stagnujúcu konkurencieschopnosť v rámci EÚ v dôsledku vysokých cien elektriny. Odberné miesta sú odvtedy rozdelené do troch TPS pásiem podľa koncovej spotreby za predchádzajúci rok.

Víziu prehodnotiť systém pásmovej TPS a TSS naznačil predseda ÚRSO Jozef Holjenčík už vo vlaňajšom rozhovore pre platformu ENERGOKLUB®. „Elektrinu spotrebúvajú všetci účastníci trhu rovnako. Pre väčších aj menších odberateľov sa podiel výroby elektriny z OZE a VÚ KVET zvyšuje, tak prečo by mala byť jedna skupina odberateľov. zvýhodnená a druhá nie. Všetci koncoví odberatelia sa na to musíme poskladať,“ zdôvodnil. „V TPS sa musia striktne reflektovať výlučne náklady na systém OZE a VÚ KVET, v tarife TSS zase náklady na činnosť prenosovej sústavy pre zabezpečenie bezpečnosti a stability sústavy,“ doplnil šéf ÚRSO. 

V rámci legislatívneho procesu ÚRSO svoj pôvodný názor korigoval. Doterajší spôsob výpočtu TPS, ako aj TSS, zostáva v platnosti. O detailoch hovoril na minulotýždňovom stretnutí platformy ENERGOKLUB® predseda ÚRSO, ktorý bol hlavným hosťom podujatia. Jozef Holjenčík však upozorňoval na dočasnosť takéhoto riešenia, ku ktorému úrad pristúpil po rokovaniach so zástupcami priemyslu. Súčasná metodika výpočtu TPS doplnená o individuálnu sadzbu zostane podľa neho v platnosti minimálne do roku 2025. Do budúcnosti chce ÚRSO hľadať také riešenie, ktoré má smerovať k zrovnoprávneniu odberateľov.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať