Tretí mochovecký blok dostal zelenú

25. 8. 2022

Slovenské elektrárne môžu po dnešnom rozhodnutí jadrového dozoru začať už v septembri so zavážaním paliva v treťom bloku elektrárne v Mochovciach. Dosiahnutie stopercentného výkonu bloku bude možné najskôr v januári 2023. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR vo štvrtok (25. augusta 2022) vydal definitívne rozhodnutie, ktorým umožňuje spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky. Slovenské elektrárne ako prevádzkovateľ splnili všetky technické a legislatívne požiadavky. V komplexnom procese sa preverili všetky pripomienky, ktoré boli predmetom rozkladu prvostupňového povolenia, ale aj ďalšie námietky a podnety. Rozhodnutie ÚJD ako druhostupňového správneho orgánu podpísala dlhoročná predsedníčka Marta Žiaková.

Nezávislý dozor v ostatných rokoch realizoval rozsiahlu inšpekčnú a analytickú činnosť, pri ktorej využil kapacity nielen vlastných expertov, ale aj podporu externých špecialistov.

Rozhodnutie ÚJD nadobudne právoplatnosť a vykonateľnosť dňa 8. septembra 2022. 

Slovenské elektrárne majú jadrové palivo do reaktora pripravené v sklade čerstvého paliva. „K zavezeniu paliva do reaktora pristúpime bezodkladne po nadobudnutí právoplatnosti povolenia,“ vyhlásil Branislav Strýček, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ.

Povolenie je iba začiatok. Spúšťanie reaktora ako zložitý proces

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať