Tretí blok Mochoviec pripojili k sústave

19. 2. 2018

Zdroj: Freepik

Blok 3 jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) je už pripojený k slovenskej elektrizačnej sústave. Nové vedenie 400 kV má slúžiť ako hlavný zdroj napájania stavby a pre potreby spúšťania bloku do prevádzky. Zálohou je 110 kV vedenie, ktoré už je v prevádzke. Po spustení 3. bloku EMO sa bude prenosovým vedením 400 kV dodávať elektrina do sústavy prostredníctvom rozvodne Veľký Ďur.

Podľa strategického plánu Slovenských elektrární z marca 2017, by sa mal 3. blok Mochoviec spustiť do prevádzky koncom tohto roka. Koncom roka 2019 má nasledovať aj 4. blok elektrárne.

Začiatok výstavby oboch blokov sa datuje ešte do roku 1986, v 90. rokoch sa ale stavebné práce utlmili. Po privatizácii v roku 2006 taliansky akcionár Enel obnovil výstavbu nových jadrových blokov EMO s tým, že v prevádzke budú od roku 2012, resp. 2013. Pôvodný rozpočet projektu sa vtedy odhadol na 1,3 miliardy eur.

V dôsledku akumulácie problémov však plány nevyšli a došlo k nárastu nákladov a odsúvaniu dokončenia nových atómových blokov. Súčasní akcionári elektrární – Enel, EPH a ministerstvo hospodárstva - na jar minulého roka odsúhlasili navýšenie rozpočtu dostavby mochoveckých blokov na 5,4 miliardy eur a nový harmonogram.

Mohlo by vás zaujímať