Transparentnejšie cenové konania? Liberáli to skúšajú opäť, ale inak

9. 10. 2019

Liberáli z SaS chcú zvýšiť transparentnosť a verejnú kontrolu pri cenovej regulácii monopolov v energetike. Kým pred pol rokom chceli upraviť znenie obchodného zákonníka, teraz chcú želanú zmenu dosiahnuť novelou regulačného zákona.

Zdroj: sféra, a.s.

Dvojica poslancov Karol Galek a Anna Zemanová (obaja SaS) predložili návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorou by sa mal zaoberať parlament na najbližšej schôdzi.

Súčasná prax je podľa nich dôkazom, že verejnosť nemá dostatočné informácie o tvorbe ceny prirodzených monopolov v elektroenergetike, plynárenstve alebo teplárenstve. Hoci za dôvod nezverejňovania takýchto údajov sa označuje obchodné tajomstvo, podľa predkladateľov zneužitie informácií pri monopoloch nehrozí, pretože nie sú vystavení konkurenčnému boju. „Obchodné tajomstvo tak slúži výlučne len ako nástroj obmedzovania prístupu verejnosti k informáciám o hospodárení prirodzených monopolov,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by podľa návrhu mal povinnosť zverejňovať na svojom webe všetky cenové rozhodnutia. Vo vzťahu k prirodzeným monopolom a ďalším regulovaným subjektom by regulačný úrad musel publikovať všetky cenové návrhy alebo ďalšie podklady, ktoré boli využité v procese určenia ceny. Úprava by tiež mala zabezpečiť, že sprístupnenie informácií o ekonomicky oprávnených nákladoch, efektívnosti či primeranom zisku sa po novom nebude pokladať za porušenie alebo ohrozenie obchodného tajomstva.

Ak by návrh úspešne prešiel celým legislatívnym procesom, účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2020. Zmena by sa mala vzťahovať aj na všetky cenové konania, ktoré sa začali do 31. decembra 2019 a neboli dovtedy právoplatne ukončené.

Nejde o prvý pokus liberálov o transparentnejšiu reguláciu. Len v marci tohto roka predložil sám poslanec Karol Galek návrh novely obchodného zákonníka, ktorej cieľom bolo rovnako povinné zverejňovanie cenových návrhov na webe. V pléne parlamentu nezískal podporu.

Mohlo by vás zaujímať