Nárast G-komponentu? ÚRSO našiel kompromis s rezortom hospodárstva

6. 6. 2024

Platba za prístup do sústavy pre výrobné zdroje, tzv. G-komponent, sa podľa novej cenovej vyhlášky ÚRSO v elektroenergetike zvýši na 20 % z hodnoty maximálnej rezervovanej kapacity. Na konferencii v Bratislave to potvrdil šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík. Pôvodne úrad navrhoval jeho zvýšenie na úroveň 50 %.

Zdroj: Freepik

Zvýšenie platby za prístup do distribučnej sústavy pre výrobcov elektriny sa stalo jednou z najdiskutovanejších tém posledných týždňov. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v rámci skráteného medzirezortného pripomienkového konania vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenergetike pôvodne navrhoval zvýšiť platbu za tzv. G-komponent zo súčasných 15 % z hodnoty maximálnej rezervovanej kapacity (MRK) na úroveň až 50 %.

G-komponent vzrastie, ale nie zásadne 

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík v nadväznosti na ukončené MPK včera potvrdil, že G-komponent sa podľa novej cenovej vyhlášky v elektroenergetike napokon zvýši na 20 % z hodnoty MPK. ÚRSO o tejto téme intenzívne diskutoval nielen so zástupcami výrobcov, do debaty aktívne vstúpilo aj Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. O kompromisnom riešení informoval šéf ÚRSO na konferencii "Prežije európsky priemysel rok 2025?”, ktorú v stredu (5. júna) zorganizovala Republiková únia zamestnávateľov a Smart Mobility Lab.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať