Tepláreň Košice má v hľadáčiku novú akvizíciu v biomase

11. 3. 2021

Najväčšia slovenská tepláreň v Košiciach očakáva za minulý rok lepší hospodársky výsledok než pôvodne plánovala. Spoločnosť zároveň zvažuje novú investíciu do biomasového zdroja, ktorou by si upevnila svoju pozíciu v domovskom meste. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

V minulom roku došlo k reorganizácii fungovania šestice teplární v štátnom vlastníctve. Od vzniku virtuálneho MH Teplárenského holdingu si vedenie spoločnosti MH Manažment sľubuje úsporu nákladov a celkové zefektívnenie procesov. Generálny riaditeľ Ľuboš Lopatka avizoval, že v prvom roku fungovania je cieľom dosiahnuť rovnováhu medzi príjmami a výdavkami, v roku 2021 už má ambíciu dosiahnuť zisk. Benefitovať z nového riadenia majú už v tomto roku odberatelia v podobe nižších cien s výnimkou štátnej teplárne vo Zvolene. 

Vo vlastníctve štátu sú spoločnosti Bratislavská teplárenská, Tepláreň Košice, Zvolenská teplárenská, Žilinská teplárenská, Martinská teplárenská a Trnavská teplárenská. Spoločne dodávajú teplo vyrobené v systémoch diaľkového vykurovania pre 320 tisíc domácností.

Tepláreň Košice (TEKO) je aktuálne najväčšou teplárňou v štátnych rukách. Hospodárenie za minulý rok by malo byť lepšie ako ukazovali predikcie. Očakávame kladný výsledok hospodárenia a oproti plánu roku 2020 priaznivejší, jeho výšku zatiaľ nebudeme konkretizovať, nakoľko audit účtovnej závierky ešte nie je ukončený,” uviedla pre portál energoklub.sk Denisa Rumanová z komunikačného oddelenia MH Teplárenského holdingu. 

Nová lokálna investičná príležitosť

V súčasnosti TEKO analyzuje možnosti novej akvizície časti spoločnosti Košická energetická spoločnosť (KES), ktorá v areáli bývalého podniku VSS prevádzkuje kogeneračnú jednotku. Palivovú základňu teplárne KES tvorí drevná štiepka. „TEKO analyzuje všetky obchodné príležitosti, ktoré bezprostredne súvisia s jej predmetom podnikania,” reagovala Rumanová z MH Teplárenský holding. Odhliadnuc od toho ďalšie akvizície v tomto roku TEKO neplánuje. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať