Súťaž o príplatok na vyrobenú zelenú elektrinu spustí MH SR v tomto roku

23. 10. 2020

Historicky prvá aukcia na nové zelené elektrárne bola na jar zrušená kvôli koronakríze. Nové vedenie rezortu hospodárstva plánuje vyhlásiť novú súťaž do konca roka. Podľa štátneho tajomníka Karola Galeka bude v ponuke minimálne 50 MW inštalovaného výkonu. Informoval o tom na diskusii ENERGOFÓRUM®.

Zdroj: Freepik

Pilotná aukcia na podporu výroby elektriny OZE prebehne ešte v tomto roku. Pôvodne sa tak malo stať v jeho úvode, ale nové vedenie Ministerstva hospodárstva (MH) SR ju napokon zrušilo kvôli nástupu krízy súvisiacej s ochorením COVID-19. Podľa štátneho tajomníka Karola Galeka chcel rezort predísť tomu, aby bola súťaž spochybnená. Termín novej aukcie avizuje Galek do konca roka bez ohľadu na koronakrízu. Povedal to na špeciálnej online diskusii Reštart slovenskej energetiky, ktorú priniesla konferencia ENERGOFÓRUM®.

Podmienky majú kopírovať zrušenú aukciu 

Zmenou je navýšenie inštalovaného výkonu na úroveň minimálne 50 MW, kým v rámci pôvodne plánovej bolo v ponuke objem 30 MW. Regionálne distribučné spoločnosti dostali podľa Galeka za úlohu zadefinovať, kde a aké sú možnosti pripojenia pre nové zelené elektrárne. „Priestor na prihlásenie a podanie podkladov bude dostatočný,“ zdôraznil.

„Toto nie je jediný typ aukcie, ktorý chceme realizovať do budúcnosti,“ avizuje Galek. Zámerom je dosiahnuť čo najnižšie zaťaženie koncovej ceny elektriny prostredníctvom tarify za prevádzkovanie systému (TPS). „V programovom vyhlásení sme sa zaviazali, že OZE musíme podporovať, ale nesmú nám v žiadnom prípade zaťažovať koncovú cenu elektriny."  

Ďalšie typy aukcií, G-komponent a stop-stav

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať