Štátny SPP ukázal čísla. Po rokoch strát uzavrel vlaňajšok so ziskom

20. 4. 2021

Odkedy je spoločnosť SPP v štátnych rukách, každý rok skončila v červených číslach. Až doteraz. Hoci sa objem predaných energií dramaticky nezvýšil, vlani sa štátny obchodník premiérovo dostal do prevádzkového zisku 6,6 milióna eur.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dosiahol v roku 2020 kladný prevádzkový výsledok. Od roku 2014, kedy došlo k zásadnej reorganizácii skupiny SPP a štát sa stal stopercentným vlastníkom predajcu energií, končil pravidelne v miliónových stratách. Výpadky mu pomohli dorovnávať dividendy z dcérskych firiem zo skupiny SPP Infrastructure, kde je vlastníkom 51 % akcií bez manažérskej kontroly. Vlaňajšok bol prvým rokom, kedy spoločnosť SPP aj bez takejto výpomoci dosiahla kladný prevádzkový hospodársky výsledok na úrovni 6,6 milióna eur.

Historická zmena hospodárenia

V roku 2019 pritom skončil SPP v prevádzkovej strate 104 miliónov eur. „Vidíme, že ide o zmenu vo výške 110 miliónov eur," upozornil predseda predstavenstva SPP Milan Urban na dnešnej tlačovej konferencii. Napriek pandémii a nízkej cene zemného plynu, ktorý ostáva hlavným produktom štátnej firmy, sa v roku 2020 tržby firmy zvýšili o takmer 8 % na 1,217 mld. eur. Dôvodmi zlepšeného hospodárenia sú podľa šéfa SPP trhová pozícia podniku, dynamický spôsob obchodnej politiky a konzervatívny prístup k riziku, ale aj znižovanie nákladov a rozvojové programy ako základ príjmov v budúcnosti. „Na strane príjmov sme išli do plusu o zhruba 85 miliónov eur. Náklady sme znížili o 25 miliónov eur,“ spresnil Urban. 

Šéf SPP už v minulosti poznamenal, že nebyť minuloročného „zmrazenia“ maximálnych cien za dodávku plynu pre regulované skupiny odberateľov, ktoré bolo politickým rozhodnutím minulej vlády, minuloročné výnosy spoločnosti by sa zvýšili o ďalších 20 miliónov eur.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Stabilizácia trhového postavenia

Podiel spoločnosti SPP na trhu so zemným plynom na Slovensku vlani vzrástol na 58 %. Štátny obchodník v roku 2020 dodal svojim zákazníkom 30,9 TWh plynu, čo predstavuje medziročne nárast o takmer 13 %. Kým objem minuloročných dodávok plynu domácnostiam (9,2 TWh) a maloodberateľov (5,3 TWh) sa výrazne nezmenil, SPP si o takmer štvrtinu polepšil pri veľkoodbere (18,6 TWh). „Trhový podiel pri plyne by sme chceli cielene udržiavať na úrovni 60 %,“ uviedol Urban. Štátni plynári podľa údajov firmy SPP - distribúcia dodávajú zemný plyn do zhruba 1,1 milióna odberných miest, v dominantnej miere domácností.

Na slovenskom trhu s plynom momentálne pôsobí celkom 26 aktívnych dodávateľov.

V oblasti dodávok elektriny už niekoľko rokov súťaží SPP na trhu ako alternatívny dodávateľ a medziročne navýšil počet odberateľov o vyše 10 %. Z takmer 216 tisíc odberných miest, ktoré aktuálne odoberajú elektrinu od SPP, je až 95 % domácností, ktoré sa rozhodnú pre zmenu dodávateľa spravidla kvôli ponúkanej zľave pri dodávke oboch komodít. Pri elektrine dosahuje trhový podiel SPP 6 %. „Hoci počet odberných miest pri plyne nám klesol, tento pokles sme vyrovnali novými odbernými miestami na trhu s elektrinou,“ informoval Urban.

Kladná marža povinného výkupcu

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať