Stanislav Chvála: Agregátor flexibility umožňuje prechod k udržateľnej a digitálnej energetike

4. 6. 2021

Agregácia flexibility otvára podnikom na Slovensku a v Česku nové možnosti v oblasti optimalizácie tokov elektriny. Perspektívu má aj uplatnenie flexibility na trhu s podpornými službami. Šéf spoločnosti Nano Energies považuje model nezávislého agregátora za najvhodnejšie riešenie. O najhorúcejšej téme v domácej energetike sa bude diskutovať na konferencii Share Your Energy.  

Zdroj: Salim Issa

Fenomén súčasnosti na energetickom trhu. Takto vníma flexibilitu generálny riaditeľ spoločnosti Nano Energies Stanislav Chvála, pretože potenciál pre jej poskytovanie má každé zariadenie, ktoré vyrába elektrinu. „Flexibilita je tohto roku bez pochýb energetická téma číslo jeden. Je to vlastne ideálny produkt, ktorý vedie k vyššej udržateľnosti energetiky bez dotácií a pomáha posúvať československú energetiku do digitalizovanejšieho stavu, o ktorom sa roky hovorí, uviedol Chvála pre portál energoklub.sk. Nový hráč, agregátor flexibility, združuje výrobcov a spotrebiteľov elektriny a na základe získaných dát dokáže inteligentne riadiť ich spotrebu a produkciu s cieľom ušetriť, alebo dokonca dosiahnuť profit.

Agregovaná flexibilita môže byť uplatnená aj na trhoch s podpornými službami

V Európe sa v súčasnosti rozvíja niekoľko modelov agregátora. „Myslím si, že jediné správne nastavenie je také, keď je agregácia nezávislá,“ vysvetlil Chvála. V praxi takéto nastavenie znamená, že ten subjekt, ktorý flexibilitu riadi, môže byť odlišný od toho, ktorý elektrinu zákazníkovi dodáva alebo flexibilitu od neho vykupuje. „Čokoľvek iné povedie k tomu, že ponúkanej flexibility v prenosovej sústave bude zanedbateľné množstvo. A celá agregácia potom stráca zmysel. Nezávislí agregátori flexibility fungujú prakticky po celej západnej Európe, a je to tak dobre. Integrovaný agregátor je slepá ulička. Mali by sme sa čo najskôr dôjsť do stavu, kedy bude nezávislá agregácia možná,“ zdôraznil Chvála pre energoklub.sk.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať