Slovensko opatrne otvára kapitolu malých modulárnych reaktorov

12. 6. 2023

Slovenské elektrárne sa uchádzajú o grant na štúdiu realizovateľnosti pre malý modulárny reaktor. Ten by mohol v budúcnosti dodávať elektrinu pre spoločnosť U. S. Steel alebo nahradiť Elektrárne Vojany. Projekt je na úplnom začiatku, ale v optimistickom scenári je komerčná prevádzka reálna najskôr v roku 2035.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Slovenské elektrárne podpísali s partnermi memorandum o spolupráci s cieľom zabezpečiť podmienky pre podporu rozvoja malých modulárnych reaktorov (SMR).

Signatári memoranda sú Ministerstvo hospodárstva SR, spoločnosti U. S. Steel Košice, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, VUJE. Úrad jadrového dozoru SR a Slovenská technická univerzita v Bratislave. „Každý zo signatárov memoranda disponuje dôležitými kapacitami, ktoré spájame, aby sme tieto ciele mohli plniť,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

Prvým krokom pri napĺňaní tohto  partnerstva je prihláška o grant na financovanie štúdie uskutočniteľnosti v rámci projektu Phoenix, ktorý podporilo amerického ministerstvo energetiky. V prípade úspešnosti štúdie uskutočniteľnosti bude nasledovať príprava harmonogramu povoľovacieho procesu a výstavby. „SMR nemajú nahradiť naše existujúce jadrové zdroje. Mali by nahradiť uhoľné elektrárne a byť ďalším zdrojom stabilného a bezuhlíkového energetického mixu a sebestačnosti Slovenska,“ vyhlásil Branislav Strýček.

Výška grantu, o ktorý sa uchádzajú Slovenské elektrárne, je vyše 2 mil. eur. Firma sa zároveň zaväzuje k spolufinancovaniu – v prípade udelenia grantu poskytne príspevok 0,5 mil. eur.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Dotácie na spolufinancovanie štúdií uskutočniteľnosti sú primárne určené štátom regiónu strednej a východnej Európy. Štúdia uskutočniteľnosti umožní posúdiť vhodnosť SMR v slovenských podmienkach a navrhne kroky potrebné na ich možnú budúcu výstavbu.

Malé modulárne reaktory (SMR) sú reaktory s elektrickým inštalovaným výkonom do 300 MWe. Za ich špecifikum sa považuje kratšia doba výstavby a menšia investičná náročnosť vďaka sériovej výroby. Výhodou SMR je produkcia kompletných modulov v závode a ich následný transport na pripravenú lokalitu. Benefitom je tiež minimalizácia takýchto modulov, ktorá spočíva v integrácii komponentov primárneho okruhu do jedného modulu.

Pri uvažovaní o lokalite malých modulárnych reaktorov dáva zmysel ich umiestnenie do areálov dožívajúcich uhoľných elektrární, prípadne veľkých priemyselných podnikov. Okrem samotnej dodávky elektriny je ďalším potenciálnym benefitom SMR aj vykurovanie.

Podporu projektu vyjadrilo aj MH SR. „Verím, že toto memorandum dá našej žiadosti väčšiu váhu a šancu Slovensku uspieť v projekte,“ povedal minister hospodárstva Peter Dovhun.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Čítajte ďalej:

  • Branislav Strýček: Sme na úplnom začiatku projektu, ale rok 2035 je reálny
  • Marta Žiaková: Vo vývoji SMR je najďalej americká spoločnosť NuScale
  • Vladimír Slugeň: SMR sa vyznačujú vysokou mierou pasívnej bezpečnosti

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať