Slovensko je súčasťou európskeho vnútrodenného trhu s elektrinou

29. 11. 2022

Vnútrodenné obchodovanie s elektrinou v rámci EÚ sa rozšírilo o Slovensko a Grécko. Spoločnosť OKTE, stopercentná dcéra SEPS, sa pripojila k projektu SIDC.
Zdroj: Freepik

Slovenská obchodná oblasť je od dnes súčasťou jednotného vnútrodenného trhu s elektrinou v EÚ. V rámci štvrtej vlny rozširovania projektu Single Intraday Coupling – SIDC (v minulosti známy aj pod názvom XBID) sa priebežné intra-day cezhraničné obchodovanie s elektrinou stalo realitou okrem SR aj v Grécku. U nás projekt koordinuje spoločnosť SEPS so svojou dcérou, spoločnosťou OKTE, ktorá od roku 2016 prevádzkuje platformu priebežného vnútrodenného obchodovania pre účastníkov trhu s elektrinou v SK obchodnej oblasti.

Projekt SIDC má prispieť k zvýšeniu likvidity obchodovania. Prvým dňom dodávky je utorok 29. novembra 2022. „Tento krok je dôležitý z hľadiska zvyšovania likvidity a prepojenosti jednotného európskeho vnútrodenného trhu s elektrinou. Centrálne riešenie umožňuje párovať objednávky zadané účastníkmi trhu v jednej krajine s objednávkami zadanými účastníkmi trhu v ktorejkoľvek inej prepojenej krajine, ak existuje dostupná cezhraničná kapacita pre prenos elektriny medzi dotknutými ponukovými oblasťami,” vysvetlil Peter Dovhun, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti SEPS.

Stručná história projektu SIDC

SEPS a OKTE sa stali plnohodnotnými zmluvnými členmi projektu SIDC v roku 2020. Spolu s partnermi z Maďarska, Česka a Poľska bol založený lokálny implementačný projekt LIP17.

Projekt SIDC bol pritom na centrálnej úrovni spustený do prevádzky v polovici roka 2018. Do vnútrodenného obchodovania sa v pilotnej fáze zapojilo najprv 15 krajín. Koncom roka 2019 sa pripojilo ďalších 7 štátov zo strednej a východnej Európy, vrátane ČR, Maďarska a Poľska, ale taktiež Bulharsko, Chorvátsko Rumunsko a Slovinsko. Zatiaľ posledná tretia vlna rozširovania prebehla v septembri 2021, kedy sa k projektu pripojilo Taliansko.

Do riešenia SIDC sú odvtedy integrované severotalianske hranice (IT-FR, IT-AT a IT-SI) a hranice talianskych vnútorných ponukových zón. Počet krajín v rámci paneurópskeho projektu SIDC, ktoré využívajú vnútrodenné obchodovanie, sa rozšíril na 23 (vrátane Nórska).

SEPS a OKTE sa stali plnohodnotnými zmluvnými členmi projektu SIDC v roku 2020. Spolu s partnermi z Maďarska, Česka a Poľska bol založený lokálny implementačný projekt LIP17.

 

Zdroj: ENTSO-E

Úplné počiatky integrácie vnútrodenného (intra-day) trhu s elektrinou v Európe však možno hľadať ešte v roku 2012, hoci v tom čase sa pri platforme nazvanej XBID ešte nepočítalo s celoeurópskym riešením. Toto sa však zmenilo v roku 2017, kedy na centrálnej úrovni EÚ padlo rozhodnutie o tom, že XBID sa stane základom pre projekt SIDC, ktorý sa považuje za cieľové riešenie pre vnútrodenné obchodovanie s elektrinou v rámci EÚ.

Čo sa zmení pripojením k SIDC?

Operátor krátkodobého trhu s elektrinou, OKTE, implementoval riešenie, ktoré umožní obchodovanie v 15-minútových intervaloch (15 min produkty). Dodávateľom IT riešenia, obchodnej platformy XMtrade®/ISOT, je firma SFÉRA. „Každé prepojenie trhov vnímame ako historický míľnik, ktorý zásadne posúva slovenskú energetiku dopredu. Slovenský vnútrodenný trh je malý a neposkytuje dostatočnú likviditu. Integráciou na celoeurópsku platformu očakávame pozitívnu zmenu, ktorá prispeje aj k rozvoju obnoviteľných zdrojov a agregácie flexibility,“ uviedol Libor Láznička, riaditeľ úseku vývoja spoločnosti SFÉRA.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať