SEPS uvoľní ďalších 170 MW pre nové OZE. Dodatočného výkonu sa dočkajú aj lokálne zdroje

28. 4. 2022

Inštalovaný výkon pre pripájanie nových fotovoltických a veterných elektrární do prenosovej sústavy, ktorú prevádzkuje SEPS, sa zvýši o 170 MW. Pre tento rok sa má navýšiť aj pripojiteľný inštalovaný výkon pre lokálne zdroje o ďalších 60 MW.

Zdroj: M. Riegel (SEPS), K. Galek (MH SR), M. Klimek (MF SR), P. Dovhun (SEPS) Foto: SFÉRA, a.s

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) plánuje pridať ďalších 170 MW voľného inštalovaného výkonu pre fotovoltické a veterné elektrárne. Na tlačovej konferencii vo štvrtok (28. apríla 2022) o tom informoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti SEPS Peter Dovhun a štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Karol Galek. 

Po minuloročnom posilnení prenosového profilu s Maďarskom, kedy došlo k ukončeniu stop-stavu, sa kapacita pre pripojenie nových OZE zvýšila o 407 MW na celkových 941 MW. Žiadosť o navýšenie o ďalších 170 MW dnes podalo vedenie spoločnosti SEPS na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý bude mať na vyjadrenie 30 dní. „Účinnosť týchto nových kapacít a týchto zmien je od 1. júna 2022,“ spresnil Peter Dovhun. V prípade schválenia regulátorom bude môcť celkový inštalovaný výkon OZE na Slovensku dosiahnuť 1111 MW.

SEPS finišuje analýzu podporných služieb od roku 2023

Limit pre pripájanie variabilných obnoviteľných zdrojov stanovuje domáci prevádzkovateľ prenosovej sústavy z dôvodu zachovania flexibility sústavy a potreby zaistenia dostatočného množstva podporných služieb. „Našim cieľom je zvyšovať inštalovaný výkon ekologických zdrojov tak, aby to nemalo vplyv na nadmerné zvyšovanie nákladov na podporné služby, ktoré by v konečnom dôsledku zaplatili spotrebitelia,“ vysvetlil šéf SEPS Peter Dovhun.

Tradičný model energetiky čaká aj vplyvom novej legislatívy prerod. Od budúceho roka sa rozšíri trhový reťazec o nových hráčov, ktorí budú poskytovať aj služby v oblasti agregácie flexibility. Ďalšie uvoľňovanie kapacity pre nové OZE preto závisí od výsledkov analýzy, s ktorej prípravou SEPS finišuje. „Dnes prebehne verejná konzultácia s takmer 70 účastníkmi trhu na tému podporné služby od roku 2023,“ uviedol Dovhun pre portál energoklub.sk.

Záujem o lokálne zdroje rastie, pribudne ďalších 60 MW 

Nedávna úprava zákona o podpore OZE a VÚ KVET priniesla viacero zmien, ktoré majú uľahčiť pripájanie lokálnych zdrojov. Štátny tajomník MH SR Galek oznámil, že došlo k prehodnoteniu pôvodne určeného inštalovaného výkonu pre lokálne zdroje pre tento rok, ktorý bol na úrovni 59 MW. Pre rok 2022 napokon došlo k zvýšeniu o dodatočných 60 MW, dokopy tak bude možné pripojiť až 119 MW lokálnych zdrojov. „V súvislosti s lokálnymi zdrojmi sme zareagovali na požiadavky trhu na vyššiu možnosť využitia vlastnej vyrobenej elektriny, a preto sme v skrátenom legislatívnom konaní uvoľnili inštitút lokálneho zdroja a dnes si môžu ako domácnosti, tak aj podnikatelia inštalovať zariadenia s jediným obmedzením výkonu, ktorým je nepresiahnutie maximálnej rezervovanej kapacity,“ doplnil.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať