Koniec stop-stavu je realitou

5. 4. 2021

Spustením cezhraničného prepojenia s Maďarskom sa skončil sedem rokov trvajúci stop-stav. Do sústavy na Slovensku bude možné pripojiť nové zdroje s celkovým inštalovaným výkonom na úrovni 1837 MW. 

Zdroj: Freepik

Zdvojnásobením cezhraničnej prenosovej kapacity so susedným Maďarskom sa otvára nová kapitola slovenskej energetiky. Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) a partnerská spoločnosť MAVIR majú dnes oficiálne uviesť do prevádzky dve nové vedenia (2x400 kV) Gabčíkovo - Gönyű - Veľký Ďur a (2x400 kV) Rimavská Sobota – Sajóivánka. Pôvodne sa tak malo stať už v úvode roka, ale pandémia spôsobila mierne zdržanie stavebných prác. 

Južný profil s Maďarskom patrí k najviac preťaženým miestam

Vďaka dvom novým vedeniam sa eliminuje úzke miesto v prenosovej sústave v kontexte priepustnosti, čím sa odstráni bariéra pre pripájanie nových elektrární alebo zvyšovanie inštalovaného výkonu už existujúcich zdrojov. Táto udalosť je dobrou správou aj z pohľadu projektu dostavby jadrovej elektrárne v Mochovciach. Spustenie tretieho bloku je otázkou niekoľkých mesiacov, pričom exportu elektriny smerom na juh by už nemalo nič brániť. 

Voľný inštalovaný výkon v elektrizačnej sústave SR podľa našich informácií predstavuje 1837 MW. Možnosti pre pripájanie nových zdrojov sú ale kvôli bezpečnosti prevádzky rozdelené podľa troch prevádzkovateľov regionálnych distribučných sústav a prenosovej sústavy. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať