Šéfka ÚJD kandiduje na post generálnej riaditeľky MAAE

9. 9. 2019

Na čele Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) môže byť Slovenka. Dlhoročná šéfka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) Marta Žiaková je jedným zo štyroch kandidátov na prestížnu funkciu. Jej kandidatúru podporila aj vláda.  

Zdroj: Archív MJ

Súčasná predsedníčka ÚJD Marta Žiaková sa uchádza o pozíciu generálneho riaditeľa MAAE. Tento post sa uvoľnil po smrti Japonca Jukija Amana, ktorý viedol organizáciu od roku 2009.

Kandidatúru Žiakovej podporila aj slovenská vláda. „Rozhodnutie SR predložiť kandidatúru Marty Žiakovej vychádza z presvedčenia o jej vysokej kvalifikovanosti, príkladných profesionálnych a riadiacich kvalitách. Nominácia je zároveň konkrétnym príspevkom SR k spoločnému záväzku podporovať vysokokvalifikované ženské expertky,“ uviedol ÚJD na svojom webe.

Nominácie na post séfa MAAE predložili celkom štyri krajiny. Okrem Slovenska aj Argentína (Rafael Mariano Grossi), Burkina Faso (Lassina Zerbo) a Rumunsko (Cornel Feruţă). Dočasným vedením MAAE bol poverený práve rumunský kandidát Cornel Feruţă.

Rada guvernérov MAAE v lete rozhodla o voľbe nového generálneho riaditeľa, ktorá sa uskutoční v októbri 2019 na jej mimoriadnom zasadnutí. Zvoleného kandidáta musí ešte potvrdiť generálna konferencia MAAE. Nový generálny riaditeľ MAAE by sa mal ujať funkcie najneskôr 1. januára 2020. Funkčné obdobie nového generálneho riaditeľa MAAE je 4 roky.

Marta Žiaková má vyše 30 rokov skúsenosti v odbore. Do funkcie predsedníčky ÚJD bola vymenovaná vládnym kabinetom v roku 2002. V rokoch 1995 až 2002 zastávala rôzne funkcie v spoločnosti VÚJE v Trnave. Už počas spomínaného pôsobenia bola manažérkou v dvoch projektoch technickej spolupráce MAAE.  Súčasne pracovala ako expert organizácie vo Viedni pre prípravu personálu v rámci projektov technickej spolupráce.

Mohlo by vás zaujímať