Rozpočítavanie nákladov na teplo sa má zmeniť

19. 9. 2024

Ministerstvo hospodárstva avizuje zmenu pravidiel rozpočítavania nákladov na teplo, platiť by mali už od budúceho roka. Tento týždeň ešte zbiera posledné podnety.
Zdroj: Freepik

Súčasná vyhláška Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorou sa ustanovuje teplota teplej vody na odbernom mieste a tiež pravidlá rozpočítavania nákladov na množstvo tepla v teplej vode a  na vykurovanie bola schválená v decembri 2022 a v praxi sa zatiaľ využila len raz, a to pri rozúčtovaní nákladov za rok 2023. Vtedy sa pripravovala dlhé mesiace, spolupracovali na nej združenia pre správu bytov i rozpočítavatelia tepla, Slovenská obchodná inšpekcia aj agentúra SIEA. Jej cieľom malo byť spravodlivejšie rozdelenie nákladov. Rezort sa však musel po májových vyúčtovaniach vysporiadať s viacerými sťažnosťami, keďže náklady sa pri niektorých bytoch významne zvýšili.

Ministerstvo sa tak rozhodlo pristúpiť k novelizácii tohto predpisu. Podľa zverejnenej informácie chce posilniť možnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorov rozhodovať pri zohľadňovaní rozsahu ekonomicky oprávnených nákladov pre decentralizované zdroje tepla v súvislosti s výkonom správy. Zároveň plánuje spresniť ustanovenia o prerozdelení nákladov na vykurovanie pre byty a nebytové priestory s individuálnou prípravou tepla v bytových domoch so zvýhodnenou, ale aj s nevýhodnou polohou.

Zapracovať sa tiež chystá zmeny podľa zákona o ochrane verejného zdravia, ktorými sa zvýšila minimálna teplota teplej vody na odbernom mieste. Napokon chce minsiterstvo vyriešiť niektoré ďalšie problémy identifikované v rámci aplikačnej praxe. 

Zainteresované subjekty môžu zaslať podnety do novelizácie vyhlášky do piatku 20. septembra 2024. Následne sa spustí oficiálne medzirezortné pripomienkové konanie s cieľom zaistiť účinnosť vyhlášky už od budúceho roka.

Mohlo by vás zaujímať