Rozhodnutie o zvýšení TPS kvôli emisiám v Novákoch vzbudzuje pochybnosti

12. 9. 2018

Akú výšku ceny emisných povoleniek uznal regulačný úrad Slovenským elektrárňam pri rozhodnutí zvýšiť koncovú cenu elektriny? Postupoval v súlade s vlastnou vyhláškou?

Zdroj: Slovenské elektrárne, a. s.

Koncom augusta regulačný úrad zvýšil tarifu za prevádzkovanie systému (TPS) s platnosťou od 1. septembra 2018, pričom odkázal na nárast cien emisných povoleniek, ktoré si Slovenské elektrárne spaľujúce domáce uhlie v elektrárni Nováky musia nakupovať. Celkový doplatok, ktorým koncoví odberatelia elektriny prispievajú na prevádzku elektrárne Nováky, sa tak z doterajších 98 miliónov eur vyšplhal na viac ako 115,7 miliónov eur ročne. Portál energoklub.sk o tom informoval ako prvý.

V samotnom rozhodnutí Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) uvádza, že v priebehu roka 2018 došlo k výraznej zmene ekonomických parametrov, z ktorých sa vychádzalo pri určení ceny. „Zmena spočíva v náraste ekonomicky oprávnených plánovaných nákladov na nákup emisných kvót na zvyšok roka 2018,“ píše sa v rozhodnutí.

Podľa právoplatnej cenovej vyhlášky z februára 2017 (§ 4 od. 1 písm f) sa pri výpočte ekonomicky oprávnených nákladov pri skleníkových plynoch používa „aritmetický priemer denných uzatváracích cien (settlement price) oficiálneho kurzového lístka zverejneného burzou EEX na jej webovom sídle, za produkt EU Emission Allowances - Spot Market v eurách na tony CO2 za obdobie od 1. januára roku t-1 do 30. júna roku t-1“.

Pri svojom rozhodovaní o uznaných nákladoch na emisné kvóty pre tento rok mal teda regulátor podľa platnej legislatívy vychádzať z uzatváracích cien, ktoré boli na burze v prvom polroku 2017. Tie sa vtedy pohybovali okolo 5 eur za tonu CO2, čo nezodpovedá výške navýšenia nákladov zohľadnenej v TPS od 1. septembra.
Zdroj: EEX

Regulačného úradu sme sa pýtali, aké iné náklady okrem nákupu emisných kvót boli Slovenským elektrárňam v cenovom konaní zohľadnené a či pri zmene rozhodnutia dodržal predmetné ustanovenie vlastnej vyhlášky.

ÚRSO zatiaľ vzniknuté pochybnosti nerozptýlil. Hovorca uviedol, že našou žiadosťou o vyjadrenie sa bude zaoberať až budúci týždeň.

O postup ÚRSO sa už začala zaujímať aj opozičná strana SaS. Poslanec Karol Galek, ktorý je členom výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, na dnešnej tlačovej konferencii naznačil, že za rozhodnutím by mohlo byť napríklad zvýšenie jednotkovej ceny uhlia, ktorú si však Slovenské elektrárne a Hornonitrianske bane dohadujú bilaterálne. Na Generálnu prokuratúru preto smeruje podnet na preskúmanie tohto rozhodnutia regulátora. 

Mohlo by vás zaujímať