Rezort hospodárstva pripomienkuje zmeny pri rozpočítavaní tepla

8. 10. 2024

Vlastníci bytov a nebytových priestorov budú môcť flexibilnejšie rozhodovať a prerozdelení nákladov v prípade decentralizovaných zdrojov tepla a individuálnej prípravy tepla.
Zdroj: EC - Audiovisual Service

Do konca budúceho týždňa je možné pripomienkovať novelu vyhlášky č. 503/2022 o rozpočítavaní nákladov na teplo, ktorú pripravilo ministerstvo hospodárstva. Rezort sa snaží rozšíriť možnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorov rozhodovať o prerozdelení nákladov na vykurovanie a prípravu teplej vody.

Návrh úpravy rozširuje možnosti vlastníkov bytov  a nebytových priestorov pri zohľadňovaní rozsahu ekonomicky oprávnených nákladov pre decentralizované zdroje tepla v súvislosti s výkonom správy. Ak sa pri rozpočítavaní nákladov na množstvo vyrobeného tepla v decentralizovanom zdroji tepla uplatňujú náklady určené osobou zabezpečujúcou výrobu tepla, vlastníci bytov a nebytových priestorov môžu rozhodnúť o rozsahu ich uplatnenia odchylne od stanovených vzorcov.

Novela zároveň rozširuje možnosti vlastníkov rozhodnúť o prerozdelení nákladov, resp. znížení koeficientov na vykurovanie pre byty a nebytové priestory s individuálnou prípravou tepla a rozširuje možnosti vlastníkov rozhodnúť o prerozdelení nákladov na vykurovanie pre byty a nebytové priestory v nadstavbách a vstavbách do podkrovia s individuálnou prípravou tepla. Upravené znenie vychádza prioritne z overovania prestupov tepla v bytových domoch.

Ministerstvo navrhlo doplniť novú prílohu č. 3, ktorá upravuje koeficienty pre byty a nebytové priestory odpojené od vykurovacej sústavy.

Navyše v súlade s platnou legislatívou na ochranu verejného zdravia sa má teplota teplej vody na výtoku u konečného spotrebiteľa pohybovať v intervale od 50 °C do 55 °C. Aktuálne povolená teplota je najmenej 45 °C. 

Zmeny majú byť účinné od 15. decembra 2024, a teda by sa vzťahovali už na rozpočítavania tepla za tento rok, ktoré sa odberateľom doručia do konca mája budúceho roka.

Celý návrh vyhlášky, ktorý je možné pripomienkovať do 18. októbra 2024, je dostupný na tomto odkaze.

Mohlo by vás zaujímať