Rekordne nízky doplatok. V dôsledku vývoja na trhu sa vyplatená podpora pre OZE znížila na 26 miliónov eur

1. 7. 2023

Za elektrinu vyrobenú z OZE a VÚ KVET bola v minulom roku vyplatená podpora doplatkom vo výške viac než 26 miliónov eur. Takmer celú sumu zinkasovali fotovoltické elektrárne. Dôvodom historicky najnižšieho balíka podpory boli vysoké ceny elektriny na dennom trhu. Ktorí prevádzkovatelia zarobili najviac?
Zdroj: Freepik

Podporovaným zariadeniam sa vypláca rozdiel medzi garantovanou výkupnou cenou a cenou na trhu. Výška doplatku na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnú kombinovanú výrobu elektriny a tepla (KVET) za rok 2022 dosiahla 26,5 miliónov eur. To predstavuje nielen medziročný pokles o 90 %, ale štatisticky najnižšiu výšku vyplatenej podpory v histórii, na ktorú sa vyzbierali koncoví odberatelia. Dôvodom boli vysoké ceny elektriny na dennom trhu, ktoré vrcholili v letnom období.

Vlaňajšok bol poznačený aj tým, že kvôli situácii na trhu sa množstvo výrobcov rozhodlo vystúpiť z režimu podpory doplatkom. Inštalovaný výkon doplatkárov sa medziročne znížil o 666 MW, pričom takmer 95 % z týchto zariadení tvorili prevádzkovatelia vodných elektrární.

Doplatok inkasovali takmer výlučne fotovoltici 

V dokopy 2483 zariadeniach s nárokom na podporu doplatkom sa v roku 2022 vyrobilo 3,97 TWh elektriny. Takmer 80 % z tohto objemu (3,1 TWh) vyprodukovali kogeneračné jednotky, ďalších približne 15,5 % (617 GWh) pochádzalo z fotovoltických zdrojov a hydroelektrárne sa na výslednom čísle podieľali 6,6 % (263 GWh). Celkovo sa pritom v roku 2022 na Slovensku podľa nedávno verifikovaných údajov regulačného úradu ÚRSO vyrobilo 26,9 TWh elektriny, čiže zdroje s doplatkom u nás vyprodukovali necelých 15 % tohto objemu.

V roku 2022 bol takmer celý doplatok vyplácaný fotovoltickým zariadeniam s vyššími pevnými cenami. Výrobcovia s nižšou pevnou cenou pre stanovenie doplatku, ako bol priemer cien elektriny na dennom trhu spoločnosti OKTE, ktorá je zároveň zúčtovateľom podpory, mali vlani nulovú podporu doplatkom. Výnimkou bol iba mesiac august minulého roka, kedy sa trhové ceny elektriny prekročili úroveň 492 EUR/MWh, čím prekonali aj najvyššiu pevnú výkupnú cenu pre stanovenie doplatku fotovoltických elektrární, ktorá predstavuje 430,72 €/MWh. V tomto mesiaci bola výška nákladov na doplatok 0 eur.

Ktoré spoločnosti získali najvyšší doplatok?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať