Príprava Národnej vodíkovej stratégie je v záverečnej fáze. Brusel posúdi 15 projektov zo Slovenska

10. 2. 2021

Rezort hospodárstva dokončuje Národnú vodíkovú stratégiu, ktoré má po prvýkrát zadefinovať priority pre rozvoj vodíkových technológií na Slovensku. Agentúra SIEA zároveň odporučila Európskej komisii 15 projektov slovenských firiem, ktoré sa prihlásili do projektovej výzvy IPCEI zameranej na vodík. K nominovaným patria napríklad Slovnaft, SPP, Duslo, US Steel, Inobat Hydrogen alebo Eustream.  

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Na fotke zľava: Juraj Sinay (TUKE), Richard Sulík (MH SR) a Ján Weiterschütz (NVAS)

Národná vodíková stratégia (NVS) SR by sa už o niekoľko týždňov mala dostať na verejnosť. Prípravný proces vstúpil do poslednej fázy. „Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v súčasnosti intenzívne finišuje s prípravou NVS, ktorá bude vychádzať z Vodíkovej stratégie pre klímu neutrálnu Európu prijatú Európskou komisiou v júli 2020. Následne by mal byť vypracovaný Akčný plán pre plnenia opatrení v súlade s NVS,“ povedala pre energoklub.sk hovorkyňa rezortu Katarína Matejková. „Všetky podrobnosti predstavíme verejnosti v najbližšom čase.“

Minister Richard Sulík poveril prípravou stratégie Juraj Sinaya, rektora Technickej univerzity v Košiciach, ktorý stojí taktiež aj za vznikom Centra výskumu vodíkových technológií.

Po zapracovaní pripomienok by sa NVS mala dostať do medzirezortného pripomienkovania.  

Na príprave stratégie spolupracovala aj Národná vodíková asociácia SR. „Okrem aplikácii vodíkových technológií sa v NVS dôraz kladie aj na domáci vývoj a výskum vodíkových komponentov a zariadení v oblastiach skladovanie vodíka alebo vývoj palivových článkov bez použitia drahých kovov. Pritom má ísť o aplikovaný výskum s následným využitím v praxi,“ poznamenal pre portál energoklub.sk člen výkonného výboru asociácie Ján Weiterschütz.

„NVS sa stane dokumentom, o ktorý sa bude dať oprieť pri úprave energetickej legislatívy tak, aby sa odstránili súčasné prekážky budovania vodíkového ekosystému,“ zdôraznil. 

V ďalšej fáze sa očakáva prijatie akčného plánu s konkrétnymi opatreniami, ktoré zohľadňujú národné špecifiká. „Bude obsahovať opatrenia na podporu výroby obnoviteľného vodíka a aj vodíka z nízkouhlíkových zdrojov. Dôraz sa kladie na efektívnu prepravu a distribúciu vodíka s využitím existujúcej plynovej siete, či distribúciu cestnou a železničnou dopravou.“ 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať