Dopravný podnik Bratislava nasadzuje prvé vodíkové autobusy

31. 7. 2023

V Bratislave budú od augusta jazdiž štyri autobusy na vodíkový pohon. Ich kúpu umožnili eurofondy, objednanie ďalších je nateraz otázne. Dopravný podnik zatiaľ neprevádzkuje vlastnú plniacu stanicu, využívať bude preto služby externej firmy. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) nasadzuje do pravidelnej prevádzky MHD štyri vodíkové autobusy. DPB sa tak stal prvým dopravcom v SR s vlastnou vodíkovou flotilou. „Technológiu sme testovali koncom minulého roka. Odozvy boli veľmi dobré. Autobus bol svižný, moderný a hlavne tichý," uviedol na brífingu Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB.

Vodíkové autobusy budú do prevádzky nasadené na linke číslo 75, ktorá spája Krasňany a Dolné hony. Do ostrej premávky sa vozidlá dostanú už v utorok 1. augusta 2023. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Dojazd vodíkových autobusov poľskej značky Solaris Urbino 12 Hydroge predstavuje minimálne 350 kilometrov. Dopravca vysúťažil celkom 40 vodíkových autobusov. Objednanie prvých štyroch umožnili eurofondy. Zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) uzatvoril DPB s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI). Zakúpenie ďalších bude podľa Barbory Lukáčovej, štátnej tajomníčky MIRRI, závisieť od získania financií.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo vo svojom príhovore vyzvdihol environmentálny prínos autobusov. „Okrem toho, že sú moderné, pohodlné, predstavujú tiež ekologické riešenie a prispievajú k zníženiu množstva emisií v našom meste," povedal Matúš Vallo.

Mestský dopravca pracuje na projekte vlastnej čerpacej stanice. Finálna koncepcia by mala byť podľa Martina Rybanského sfinalizovaná v najbližších mesiacoch. Dovtedy bude DPB využívať služby externého poskytovateľa. Autobusy sa budú plniť na vôbec prvej verejnej vodíkovej plničke v SR, ktorú vlani vo februári otvorila firma Messer Tatra Gas v Bratislave. Stanica sa nachádza v prenajatých priestoroch od rafinérie Slovnaft vo Vlčom Hrdle. O podrobnostiach sme sa rozprávali s Petrom Mikulom, riaditeľom predaja spoločnosti. 

Čítajte ďalej:

  • vodíková plnička v Bratislave a plány na jej modernizáciu
  • aktuálny počet, stav a parametre čerpacích staníc v SR
  • plánovaný rozvoj vodíkovej infraštruktúry na Slovensku
  • situácia v Česku: Porovnanie vodíkovej dopravy so SR
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať