Predložili zámer. Projekt vykurovania Košíc energiou z geotermu napreduje

9. 1. 2024

Od roku 2027 bude vykurovanie pre štvrtinu obyvateľov Košíc zabezpečovať energia zemského jadra. Projekt spoločnosti GeoTerm, ktorý ráta s vyhĺbením trojice úplne nových vrtov a vybudovaním geotermálneho strediska Svinica – Ďurkov, bol predložený do procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Spoločnosť GeoTerm Košice, ktorá vlastní vrty v lokalite Ďurkov a zabezpečuje súvisiace investičné činnosti, predložila zámer svojho projektu „Využitie geotermálnej energie v Košickej kotline“ na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). Tento projekt počíta s realizáciou troch nových vrtov a výstavbou geotermálneho strediska Svinica – Ďurkov.  

Partnerom projektu je MH Teplárenský holding (MH TH). Štátna firma prevádzkuje tepláreň v Košiciach, ktorá týmto získa celoročnú dodávku tepla do systému CZT s výkonom 30 MWt. Do kompetencie MH TH spadajú stavebné objekty. Nakoľko sú však súčasťou strediska, je s nimi v zámere uvažované. Privádzač tepla s dĺžkou 15,3 km nie je predmetom zámeru.

Na vízii využitia geotermálneho tepla v Košickej kotline sa v rôznej intenzite pracuje už štvrťstoročie. Po rokoch bez výraznejšieho progresu sa však ľady pohli v roku 2022.

Sumár hlavných aktivít za posledné obdobie:

  • MH TH a GeoTerm Košice podpísali v júli 2022 zmluvu o odbere vody z vrtu Ďurkov
  • MH TH v novembri 2022 podpísal zmluvu s CONS ENERGY, ktorá zabezpečí projektovú dokumentáciu a inžiniering stavieb. Hodnota zákazky predstavuje 1,92 mil. eur s DPH
  • v júli 2023 dostal projekt zelenú od Komisie pri Monitorovacom výbore Programu Slovensko pre Fond na spravodlivú transformáciu a získal štatút „Národný projekt“
  • v auguste 2023 vydalo projektu rezort hospodárstva potvrdenie o významnej investícii
  • v októbri 2023 vyhlásilo Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie výzvu pre projekt v objeme 56,1 mil. eur z Fondu na spravodlivú transformáciu
  • v januári 2024 predložil GeoTerm zámer investičného projektu do procesu EIA

Predložený zámer, ktorý ráta s vyhĺbením troch nových vrtov a výstavbou geotermálneho strediska Svinica – Ďurkov, uvažuje s tepelným výkonom 30 MWht. Celkový potenciál v tejto lokalite je výrazne vyšší. Ďalšie projektované strediská v Olšovanoch a Bidovciach už nie sú predmetom zámeru, ale v prípade ich realizácie by tepelný výkon mohol dosiahnuť 90 MWt.

Náklady na realizáciu projektu, ktorý bol predložený do procesu EIA, odhaduje spoločnosť GeoTerm Košice na 30 miliónov eur (celkové náklady projektu dosiahnu 88 miliónov eur.)

So začiatkom prác sa počíta v decembri budúceho roka. Dĺžka realizácie sa odhaduje na 24 mesiacov. Z toho jeden mesiac budú prebiehať prípravné práce pre zriadenie dočasného vrtného pracoviska a ďalších zhruba 8 mesiacov samotná vrtná činnosť. Výstavba strediska by mala trvať 15 mesiacov. Predpokladaný začiatok prevádzky komplexu sa očakáva v januári 2027.

V lokalite sa nachádza trojica reinjektážnych vrtov (GTD-1, GTD-2 a GTD-3) realizovaných v rokoch 1998 – 1999. Sú plne funkčné a pripravené na využívanie, čo overili hydrodynamické skúšky v rokoch 2011 až 2012, resp. 2015 až 2016. Pri všetkých boli odskúšané aj produkčné parametre.

Zdroj: EKOS PLUS

V nadväzujúcej etape prieskumu je plánované vyhĺbenie troch nových vrtov (GTD-4, GTD-5 a GTD-6) s predpokladanou teplotou na ústí vrtov 125 – 135 °C a výdatnosťou vody približne 55 litrov/su. Konkrétne sa uvažuje s realizáciu jedného produkčného a dvoch reinjektážnych vrtov.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať