Poslanci chcú meniť atómový zákon. Zadné vrátka pre nový jadrový blok?

1. 6. 2021

Vyhliadky na výstavbu novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach v blízkej budúcnosti nie sú optimistické. Aby nedošlo k znehodnoteniu investície spoločnosti JESS, do ktorej už štát nalial desiatky miliónov eur prostredníctvom firmy JAVYS, koaliční poslanci pripravili novelizáciu atómového zákona.

Zdroj: Európska komisia

V prebiehajúcom roku 2021 sa mali začať stavebné práce na projekte nového tlakovodného reaktora generácie III+ s inštalovaným výkonom 1700 MW v lokalite Jaslovské Bohunice. Aspoň taký bol predbežný plán Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS) podľa dokumentácie predloženej v roku 2014 do procesu posúdenia vplyvov na životné prostredie (EIA). Realita je však taká, že hoci prípravné aktivity formálne pokračujú ďalej, nový jadrový zdroj zostáva nateraz nereálnou víziou. Akcionári JESS, v ktorej má podiel 51 % štátna firma JAVYS a 49 % vlastní česká skupina ČEZ, už vložili do projektu zhruba 115 miliónov eur.

Ešte v apríli 2016 získal projekt spoločnosti JESS v rámci procesu EIA kladné stanovisko od Ministerstva životného prostredia, ktorého platnosť vyprší o sedem rokov, teda už v roku 2023. Hroziacemu znehodnoteniu investície by chcela zabrániť skupina štyroch koaličných poslancov, ktorí na najbližšiu schôdzu NR SR predložili návrh novelizácie zákona o mierovom využívaní jadrovej energie (541/2004). Upravená verzia "atómového zákona” by podľa nich mala zabezpečiť plynulé pokračovanie v príprave novej jadrovej elektrárne. 

ÚJD bude vydávať priamo povolenie na umiestnenie reaktora

Návrh novely atómového zákona má podľa predkladateľov vytvoriť podmienky pre osobitné konanie o povolení na umiestnenie jadrového zariadenia. Podľa súčasnej úpravy vydáva Úrad jadrového dozoru (ÚJD) súhlas na umiestnenie stavby každého druhu jadrového zariadenia.

Po novom by ÚJD priamo vydával povolenie, ale iba v prípade zariadenia reaktorového typu. „V dôsledku toho dôjde aj k sprísneniu povoľovacieho procesu, do ktorého sa dopĺňa naviac jeden krok správneho konania, čiže umiestňovanie bude dvojstupňové. V tomto kroku ešte nie je potrebné predložiť dokumentáciu preukazujúcu stavebno-technické a konštrukčné riešenie stavby, nerozhoduje sa o umiestnení konkrétnych objektov jadrových zdrojov,“ uvádza sa v dôvodovej správe legislatívneho materiálu s tým, že tieto požiadavky budú riešené až v procese územného a stavebného konania. „Budúci dodávateľ bude musieť splniť všetky požiadavky uvedené v povolení na umiestnenie, tým sa zabezpečí najvyššia možná miera bezpečnosti a transparentnosti pri výbere konkrétneho projektu.“

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať