Podnikatelia aj samosprávy. Rezort hospodárstva spustil energodotácie

21. 2. 2023

O pomoc s nákladmi na dodávku elektriny a plynu môžu opäť žiadať podniky, ale po novom taktiež vybrané subjekty verejnej správy. Rezort hospodárstva sľubuje robustnejší informačný systém, ktorý by mal byť schopný spracovať tisícky žiadostí denne. Pozreli sme sa detailne na podmienky oboch samostatných výziev.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR dnes (21. februára 2023) vyhlásilo dve samostatné kompenzačné výzvy na pomoc s vysokými cenami elektriny a zemného plynu. Prvá z nich je určená pre hospodárske subjekty, druhá výzva je premiérovo zameraná na subjekty verejnej správy. V obidvoch prípadoch štát preplatí oprávneným žiadateľom 80% nákladov na dodávku silovej elektriny, ktorá prekračuje hranicu 199 EUR/MWh a v prípade plynu 99 EUR/MWh.

O podrobnostiach informoval na tlačovej konferencii minister hospodárstva Karel Hirman.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Prvá výzva pre podnikateľské subjekty nie je novinkou. MH SR si jej exekúciu vyskúšalo už minulý rok, hoci záujem podnikateľov nenaplnil očakávania. Dotácie sa vtedy vzťahovali na august a september 2022, teda mesiace, kedy vrcholili cenové pohyby na energetických trhoch. Pre pokračovanie výzvy je oprávneným obdobím prvý kvartál tohto roku, teda od 1. januára 2023 do 31. marca 2023. Lehota na predkladanie žiadostí však trvá až do 30. júna 2023.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať