Počet zmien dodávateľa plynu sa prepadol

1. 8. 2022

V prvom polroku 2022 domácnosti oveľa menej menili svojho dodávateľa plynu než predošlé roky. Ostatné kategórie odberu však boli aktívne. V porovnaní s výnimočným minulým rokom klesol celkový počet zmien o viac než dve tretiny.

Zdroj: Freepik

Zatiaľ čo v prvom polroku 2021 sa na slovenskom trhu zaznamenal priam nevídaný počet zmien dodávateľa plynu, a to najmä u domácností (takmer 49 tisíc odberných miest), prvý polrok 2022 bol úplným opakom. Počet zaznamenaných zmien bol najnižší od roku 2017.

Vzhľadom na rekordne vysoké ceny plynu na trhu, neistotu ohľadom ich ďalšieho vývoja, ako aj otázky ohľadom dostatočného objemu suroviny na trhu, ktoré Európsku komisiu viedli k zverejneniu plánu pre redukciu spotreby a schváleniu novej európskej legislatívy, je ochota domácností zmeniť dodávateľa, ako aj ochota zaviazať si nového cenovo regulovaného odberateľa zo strany dodávateľov nízka.

V prípade ostatných kategórií odberu, mimo domácností, bol však v prvom polroku počet zmien na odberných miestach vyšší než v predošlých dvoch rokoch, a to v prípade maloodberu, stredného odberu aj veľkoodberu. Keďže už od začiatku roka bolo avizované výrazné zvyšovanie cien na burzách, zdá sa, že sa firmy snažili vyrokovať nové zmluvy dostatočne včas.

Forwardová cena plynu na budúci rok sa na burze aktuálne pohybuje okolo 150 EUR/MWh, na spote však prekonala už aj hranicu 200 EUR/MWh.

Vývoj zmien dodávateľa plynu v prvom polroku 2017 – 2022 ukazuje nasledovný graf.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať