Štáty EÚ dosiahli dohodu, ako znížiť spotrebu plynu. Aké výnimky má SR?

26. 7. 2022

Členské štáty EÚ sa dohodli na podrobnostiach plánu, ktorého cieľom je počas nasledujúcej vykurovacej sezóny obmedziť spotrebu zemného plynu o 15 %. Niektoré krajiny vrátane Slovenska si vyrokovali ústupky. 

Zdroj: Freepik

Rade ministrov EÚ pre energetiku sa podarilo dosiahnuť kompromis ohľadom pravidiel obmedzovania spotreby plynu v ďalšej vykurovacej sezóne. Stalo sa tak dnes počas českého predsedníctva Rady EÚ. Ako sme informovali minulý týždeň, Európska komisia (EK) kvôli pokračujúcemu kráteniu dodávok zo strany ruského Gazpromu predstavila zámer cielenej redukcie vo výške 15 % oproti priemernej spotrebe plynu za posledných päť rokov, pričom aplikovať sa bude na obdobie od 1. augusta 2022 do konca marca 2023. 

“EÚ je jednotná a solidárna. Dnešné rozhodnutie jasne ukázalo, že sa členské štáty budú dôrazne brániť akémukoľvek ruskému pokusu rozdeliť EÚ využívaním dodávok energie ako zbrane. Prijatie návrhu na zníženie spotreby plynu v rekordnom čase nepochybne posilnilo našu spoločnú energetickú bezpečnosť. Úspory plynu, ktoré dosiahne, zlepšia našu pripravenosť. Zima tak bude pre občanov a priemysel EÚ oveľa lacnejšia a jednoduchšia,” povedal po rokovaní Jozef Síkela, ministr priemylu a obchodu ČR. 

Od dobrovoľnosti k povinným úsporám

Súčasťou nariadenia je však aj nová právomoc EK vyhlásiť stav pohotovosti v EÚ, ktorým sa pre štáty EÚ aktivuje mechanizmus pre povinné znižovanie dopytu. Takýto scenár sa udeje vtedy, ak minimálne päť členských krajín EÚ vyhlási samostatnestav pohotovosti a následne Rada EÚ na návrh Komisie schváli jeho spustenie v celej EÚ. Povinné zníženie dopytu bude aktívne od ďalšieho mesiaca do konca marca (maximálne 8 mesiacov).  

Návrh bol prijatý rozporuplne. Dnes sa preto rokovalo o výnimkách z cieľového zníženia, o ktoré budú môcť požiadať členské štáty, aby sa zohľadnila ich konkrétna situácia. Platí to napríklad v prípade, že ich plynárenská infraštruktúra nie je dostatočne prepojená so sieťami iných štátov a preukážu, že ich kapacity pre vývoz prostredníctvom plynovodov, resp. ich domáca infraštruktúra LNG sú v čo najväčšej miere využívané k presmerovaniu plynu do iných členských krajín EÚ. Výnimka sa môže vzťahovať takisto na krajiny, resp. priemyselné odvetvia, ktoré sú silne závislé na výrobe elektriny z plynu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať