Počet registrácií elektromobilov sa medziročne prepadol o vyše 40 %

24. 1. 2020

Bez podpory štátu to nejde. Čakanie motoristov na vyhlásenie nového programu štátnych dotácií spôsobilo, že Slovensko v minulom roku zaznamenalo medziročný pokles registrácií vozidiel na elektrický pohon.

Zdroj: Freepik

Svetové automobilky sa predháňajú v predstavovaní nových modelov na elektrinu. Trend elektrifikácie sa odráža aj v štatistikách počtu registrovaných elektromobilov na európskych cestách, ktorý sa každý rok exponenciálne zvyšuje. Svedkami trendu, hoci vo výrazne menšej miere, sme v ostatných rokoch boli aj u nás. Nečakaný zvrat priniesol až vlaňajšok, kedy počet registrácií elektromobilov medziročne poklesol o viac než 44 %. Kým v roku 2018 na domácich cestách pribudlo 293 elektroáut, v minulom roku to bolo už len 165 vozidiel. 

Ako vyplýva zo štatistík Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR, v rokoch 2014 až 2016 sa nárast počtu registrovaných elektromobilov pohyboval na úrovni 50 kusov. Štatistikami zamával až rok 2017, kedy pribudlo takmer 200 vozidiel a v roku 2018 prírastok atakoval hranicu až 300 nových registrácií. Radikálne nárasty boli spôsobené spustením štátneho programu na podporu nákupu elektromobilov.

Zdroj: ZAP SR

Štátna schéma s najväčšou pravdepodobnosťou stojí aj za dramatickým prepadom nových registrácií v roku 2019. Hoci rezort hospodárstva vyhlásil podmienky novej výzvy na štátny príspevok pre kúpu elektromobilu a plug-in hybridu až koncom novembra, verejnosť už vopred vedela, že vláda chystá pokračovanie dotácií – išlo o jedno z opatrení schváleného Akčného plánu rozvoja elektromobility SR. Motoristi, ktorí zvažovali elektrický pohon, sa preto rozhodli počkať. Registrácia bola spustená koncom vlaňajška. V priebehu štyroch minút sa rozpočet programu 6 miliónov kompletne zarezervoval. Ovocie výzvy v podobe značného nárastu registrácií áut s pohonom na elektrinu sa tak prejaví až v roku 2020.

Okrem čisto elektrických vozidiel eviduje ZAP SR za rok 2019 aj 202 registrovaných plug-in hybridov. Z pohľadu typu paliva sú elektrina spolu s plug-in hybridom marginálne – zodpovedajú 0,36 %  registrácií nových vozidiel. Lepšie na tom nie sú ani iné alternatívne palivá, ktorým patrí podiel 4,63 %. Stagnujúci rozvoj CNG dopravy v SR dokumentuje aj štatistika registrovaných vozidiel na stlačený zemný plyn – v roku 2019 ich bolo len 119. K tomu treba prirátať 33 áut, ktoré kombinujú jazdu na CNG a iný druh paliva.
Zdroj: ZAP SR

Dohromady bolo v minulom roku podľa údajov ZAP SR zaregistrovaných 113 863 nových oficiálne dovezených vozidiel všetkých kategórií. V porovnaní s rokom 2018 je to nárast o 1998 vozidiel. Vlani padol rekord aj v predaji osobných motorových vozidiel (kategória M1). Celkový počet dosiahol 101 568 vozidiel, čo je v porovnaní s rokom 2018 nárast o 3 488 vozidiel. V ostatných kategóriách, do ktorých patria ľahké úžitkové vozidlá, ťažké úžitkové vozidlá a autobusy, bol zaznamenaný v roku 2019 pokles. Najviac nových automobilov bolo registrovaných v Bratislavskom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji.

Mohlo by vás zaujímať