Plán obnovy: Mestá môžu získať dotácie na nabíjačky pre elektroautá

2. 5. 2023

Dostupnosť nabíjacej infraštruktúry na Slovensku sa zlepší. Rezort hospodárstva spustil podpornú schému z Plánu obnovy na výstavbu verejných nabíjacích staníc pre elektromobily v objeme vyše 10 miliónov eur, ktorá je určená pre samosprávy. Neskôr by mala nasledovať ďalšia výzva určená pre podnikateľov.
Zdroj: Archív MJ

Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo výzvu z Plánu obnovy a odolnosti SR na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily. Oprávnenými žiadateľmi sú obce, alebo mestá nad 7 000 obyvateľov a nimi zriadené organizácie, ako aj okresné mestá a orgt naziácie, ktoré sú v ich správe. Dotácie môžu získať taktiež vyššie územné celky.

Intenzita pomoci vo výške 100 %

Na výstavbu verejných nabíjačiek pre samosprávy je vyčlenených 10,2 mil. eur. Suma bude rozdelená medzi kraje v závislosti od počtu obyvateľov a elektromobilov. Z investičného hľadiska je kľúčové, že dotácia pokrýva v plnej výške všetky oprávnené náklady pri výstavbe. Financie sa budú poskytovať ako paušál vo forme zálohových platieb bez spoluúčasti. Samosprávy môžu žiadať o 3000 eur na zriadenie AC nabíjacieho bodu (11 kW+) alebo 29 000 eur na DC rýchlonabíjačku (výkon nad 50 kW). Za oprávnený projekt sa bude považovať napríklad aj kombinácia nabíjacích bodov alebo tzv. verejný nabíjací hub.

Prijímateľ je povinný financovať neoprávnené výdavky, ak počas realizácie projektu vzniknú,

Žiadosti budú predbežne posudzované v štyroch kolách. Termín uzávierky prvého hodnotiaceho kola je stanovený na 30. júna 2023. Ďalšie 3 hodnotiace kolá budú nasledovať v štvrťročných cykloch za predpokladu, že sa dovtedy alokované peniaze nevyčerpajú.

V rámci posudzovania žiadostí samospráv budú zo strany hodnotiteľov preferované tie projekty, v rámci ktorých bude podiel vybudovaných AC nabíjacích bodov väčší ako 90 %. 

Požiadavky na získanie dotácie

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať