Obchodovanie s elektrinou medzi Ukrajinou a kontinentálnou Európou sa obnovilo. SEPS sa pridá onedlho

1. 7. 2022

Menej než štyri mesiace od núdzovej synchronizácie so sústavami ENTSO-E bola spustená výmena elektriny na komerčnej báze medzi Ukrajinou, Moldavskom a susediacim Rumunskom. Spoločnosť SEPS plánuje obnoviť denné prideľovanie cezhraničných kapacít medzi Ukrajinou a Slovenskom na budúci týždeň.

Zdroj: Freepik

Prevádzkovatelia prenosových sústav kontinentálnej Európy vo štvrtok (30.  júna 2022) potvrdili splnenie technických predpokladov pre realizáciu prvej fázy obchodných výmen elektriny medzi Ukrajinou, Moldavskom a susediacimi krajinami. Spustenie komerčného obchodovania je výsledkom niekoľkomesačnej koordinácie ukrajinského operátora, firmy NPC UKRENERGO, moldavského prevádzkovateľa Moldelectrica a sústavami krajín ENTSO-E.

Necelý mesiac po vypuknutí vojny na Ukrajine došlo v marci 2022 k núdzovej synchronizácii ukrajinskej a moldavskej sústavy s krajinami Európskej siete prevádzkovateľov prenosových sústav (ENTSO-E). Napriek prebiehajúcej vojne skúsenosti so synchrónnou prevádzkou ukazujú, že zdroje na Ukrajine aj v Moldavsku pracujú stabilne podľa pokynov dispečerov.

V apríli 2022 bol spoločnosti NPC UKRENERGO udelený štatút pozorovateľa v rámci ENTSO-E. O niekoľko týždňov získala aj formálny súhlas členských krajín s tým, že ak dokáže splniť stanovené kritériá, prideľovanie cezhraničných kapacít na profiloch so susednými krajinami bude môcť byť obnovené. Splniť technické požiadavky musel rovnako aj moldavský operátor.

Ukrajina tento týždeň odštartovala export elektriny do EÚ

Komerčný vývoz elektriny sa predpokladal až v roku 2023, ale podarilo sa to skôr. Ako prvé sa obnovilo prideľovanie cezhraničných kapacít na profile Ukrajina – Rumunsko, pričom prvým obchodným dňom bol 30. jún 2022. Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS)  informovala o tom, že obchodovanie s elektrinou na spoločnom profile s Ukrajinou plánuje obnoviť na budúci týždeň. Denná jednostranná aukcia prebehne v stredu 6. júla 2022, pričom prvým obchodným dňom bude štvrtok 7. júla 2022. Neskôr bude nasledovať obnovenie aukcií na ďalších cezhraničných profiloch: Ukrajina - Maďarsko a Moldavsko - Rumunsko.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať