Najviac 5-tisíc eur. Samosprávy môžu žiadať o dotácie na nabíjacie stanice

2. 7. 2019

Podmienky podpory na výstavbu nabíjačiek pre elektromobily sú známe. Štát zadefinoval výšku príspevkov pre samosprávy, preferovaný typ konektorov aj ďalšie technické detaily. Prvá etapa dotačnej schémy trvá do konca októbra. 

Zdroj: Archív MJ

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zverejnilo podmienky získania dotácie na výstavbu nabíjacích staníc. Ako sme nedávno informovali, oprávnenými žiadateľmi sú obce, vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie. Vykonávateľom projektu nebude MH, ale Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Rozpočet dotačnej schémy je pre mnohých prekvapením. Z pôvodne uvádzaného 1 milióna eur sa zúžil na polovicu.

Samosprávy môžu žiadať o dotácie od 1. júla 2019 do 1. októbra 2019. Nemalo by ísť o jedinú šancu. Rezort informoval, že možnosť čerpať príspevok na infraštruktúru bude mať viac etáp.

Pozitívnou správou pre potenciálnych žiadateľov je, že štát prepláca až 95 % z ceny nabíjačky. Minimálna výška dotácie je 2500 eur. Príspevok na výstavbu, prípadne prestavbu alebo rekonštrukciu nabíjacej infraštruktúry sa však môže vyšplhať do výšky 5000 eur. Podiel výdavkov na softvér pritom nesmie presiahnuť 50 % z celkových oprávnených nákladov.

Základnou podmienkou výzvy je, aby stanica bola verejne prístupná. S tým súvisí aj spôsob platby. V zmysle nediskriminačného prístupu je povinnosťou prevádzkovateľa umožniť platbu za poskytnutú službu každému, kto prejaví o nabíjanie záujem. Popritom však môže vlastník nabíjacej stanice implementovať aj osobitný spôsob platieb pre registrovaných zákazníkov (vo forme členskej karty).

Nabíjačka musí mať vyhradené minimálne jedno parkovacie miesto. MH však odporúča ideálne dve. Dňom schválenia dotácie sa povinnosti samosprávy nekončia. Poberateľ podpory sa okrem iného zaväzuje, že do 3 mesiacov od sprevádzkovania bude nabíjačka pripojená na jednu z medzinárodných roamingových platforiem. K najznámejším aj na Slovensku patrí Hubject, ktorého partnerom je napríklad ZSE, prípadne iné systémy ako Ladenetz a Gireve.

Zadefinované sú aj technické požiadavky

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať