Na Slovensku sa vlani vyrobilo viac elektriny. Ťahúňom bol zemný plyn

28. 1. 2022

Výroba elektriny na Slovensku vlani medziročne vzrástla o necelé 4 %. Štatistikami zamával nárast produkcie z fosílnych palív, ktorú významne potiahol zemný plyn. 

Zdroj: Freepik

Aj v roku 2021 bolo možné pozorovať trend rastu produkcie elektriny na území Slovenska. Množstvo vyrobenej elektriny dosiahlo 30 085 GWh, čo predstavuje medziročný nárast o 1075 GWh. Ukázali to predbežné dáta Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS).

Najväčším výrobcom elektriny v SR sú Slovenské elektrárne, ktoré prevádzkujú atómové bloky v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach. Podiel elektriny vyrobenej v jadrových blokoch v roku 2021 dosiahol 52%, čo predstavuje 15730 GWh (medziročne o 1,2% menej).

Významný nárast výroby elektriny zo zemného plynu

Druhý najväčší podiel na produkcii elektriny, viac než  24 %, patril fosílnym palivám. Oproti roku 2020 fosílna výroba vzrástla o 2,5 % na 7273 GWh elektriny. Pod tento výsledok sa podpísal najmä zemný plyn, ktorý tvoril až 62 % z fosílnej produkcie. Z hnedého uhlia sa vyrobilo 14 % fosílnej elektriny, podiel čierneho uhlia sklesol na 10 %. Nasledoval hutný plyn (7%) a ťažký vykurovací olej (6%). Podiel motorovej nafty a iných pevných palív bol nepatrný.

Výroba a spotreba elektriny na Slovensku v roku 2021

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať