Mochovce idú do finále. Podľa Sulíka sa tretí blok spustí do konca roka, jadrový dozor termíny nekomentuje

25. 1. 2021

Od fyzikálneho spúšťania tretieho bloku Mochoviec delí Slovenské elektrárne iba pár mesiacov. Kým jadrový dozor vydá povolenie na zavážanie paliva, musia byť ukončené kontroly a vysporiadané pripomienky verejnosti. Minister hospodárstva Richard Sulík očakáva, že s výrobou elektriny by sa malo začať do konca roka. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Nekonečná sága dostavby Jadrovej elektrárne Mochovce vstupuje do záverečnej fázy. „Dnes všetko nasvedčuje tomu, že tretí blok by mohol byť pripojený do siete v tomto roku,“ povedal Richard Sulík, minister hospodárstva SR po dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, ktorý sa venoval správe Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o financovaní dostavby Mochoviec. „Ten schvaľovací proces a samotné spúšťanie bude trvať ešte mesiace a mesiace. Tento rok však vidím ako realistický,“ doplnil. „Koncom tohto roku by mohol tretí blok s inštalovaným výkonom 505 MW dodávať elektrinu do siete.“

O pokroku v projekte majú byť členovia hospodárskeho výboru pravidelne informovaní. „Pozitívne vnímame návrh rezortu hospodárstva, že bude každý mesiac predkladať správu o pokračovaní v dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Je to krok k transparentnosti a možný nástroj, ako môže mať vedenie rezortu lepšie páky na to, aby dotlačil väčšinových vlastníkov k dokončeniu stavby, ktorá mala byť hotová už v roku 2012,“ povedal po rokovaní hospodárskeho výboru Ľubomír Andrassy, podpredseda NKÚ.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Jadrový dozor: Prioritou bezpečnosť, nie termín

Konečné slovo bude mať Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR. Ten pre energoklub.sk zdôrazňuje, že dvojica blokov Jadrovej elektrárne Mochovce dostane povolenie na uvádzanie do prevádzky až vtedy, keď budú splnené všetky zákonné požiadavky pre jadrovú bezpečnosť.

Momentálne prebiehajú hodnotenia nariadených kontrol. Úrad vyhodnocuje výsledky kontroly materiálov, ktorú Slovenské elektrárne začali v marci minulého roka. Minulý týždeň bola zverejnená informácia o predbežných výsledkoch kontrol kvality potrubných dielov na treťom bloku, ako aj správa Slovenských elektrární k overovaniu kvality potrubných dielov na vybraných zariadeniach. „Okrem kontroly materiálov prebieha ešte verifikácia analýz potenciálnych švihov vysokoenergetických potrubí ako aj kontrola vonkajších oceľových konštrukcií,” uviedla pre energoklub.sk Miriam Vachová, riaditeľka kancelárie ÚJD.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať