MH SR kompenzuje náklady na elektrinu 76 podnikom

11. 11. 2019

Firmy si rozdelia 40 miliónov eur, ktoré preplatí ministerstvo hospodárstva. Najväčšie sumy si rozdelia U. S. Steel Košice, Slovnaft a Mondi SCP.
Zdroj: Freepik

Minister hospodárstva Peter Žiga rozhodol o pridelení kompenzácie priemyselným podnikom, ktoré požiadali o dotáciu a splnili podmienky stanovené európskou a slovenskou legislatívou. Peniaze sú určené na zníženie nákladov elektroenergeticky náročným podnikom z dôvodu vysokých platieb za elektrinu.

„Konkurencieschopnosť firiem sa zvýši a energeticky náročné podniky získajú späť časť poplatkov, ktorými prispievajú na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov,“ uviedol šéf rezortu hospodárstva. Ide o podniky z odvetví ako železiarstvo, oceliarstvo, metalurgia neželezných kovov, výroba cementu, chemický priemysel, výroba celulózy/papiera, drevársky priemysel, ale aj podniky zaoberajúce sa recykláciou materiálov.

Sumu 12,4 milióna eur dostane spoločnosť U. S. Steel Košice. Ďalších 6,8 milióna eur získala bratislavská rafinéria Slovnaft. Cez 3 milióny eur pridelilo ministerstvo ružomberskej fabrike Mondi SCP. 

Príspevok viac ako dva milióny eur dostanú Železiarne Podbrezová a tiež cementáreň CRH Rohožník.

Spoločnosti Bekaert so sídlom v Sládkovičove pridelilo ministerstvo kompenzáciu 1,1 milióna eur, jej sesterskej spoločnosti Bekaert v Hlohovci ďalších 840 tisíc eur. Takmer milión eur dostane aj Považská cementáreň v Ladciach. 

Celý zoznam podnikov, ktorým MH SR poskytlo kompenzáciu platieb za rok 2018 nájdete tu.

Mohlo by vás zaujímať