Vzorec pre kompenzácie dodávateľov sa zmení. Pri plyne viac zaváži spot EEX

13. 9. 2023

Pravidlá pre vyplácanie kompenzácií dodávateľom energií sa opäť zmenia. Kabinet len po troch mesiacoch novelizoval nariadenia, ktorých  cieľom je ešte viac uľaviť štátnemu rozpočtu. Najviac sa dotknú dodávateľov plynu malým odberateľom.
Zdroj: Freepik

Vláda koncom vlaňajška zastropovala ceny energií pre vybraných zraniteľných odberateľov na rok 2023. Takýto postup mu umožňovala krízová regulácia a rozhodnutia vo VHZ. Stanovili sa maximálne ceny elektriny a plynu a spôsob výpočtu pre dodávateľov, ktorý vychádzal z vlaňajších cien stanovených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Kabinet zároveň schválil v zmysle krízovej regulácie dvojicu nariadení (465/2022 Z. z. a 19/2023 Z. z.), ktoré určili spôsob vyplácania kompenzácií za dodávku energií. O samotné kompenzácie nemusia žiadať odberatelia, ale rezort hospodárstva ich vypláca dodávateľom.  

V júni vláda zasiahla do znenia oboch nariadení s cieľom zvýšiť efektívnosť vynakladania prostriedkov zo štátneho rozpočtu na kompenzácie. Dôvodom bolo výrazné zníženie burzových cien elektriny aj plynu, ku ktorému došlo v úvode roka. Po necelých troch mesiacoch vláda pristúpila k ďalšej úprave oboch nariadení. Pozrite si prehľad zmien.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať