Hitom slovenských domácností sú tepelné čerpadlá

6. 9. 2019

V projekte Zelená domácnostiam II pripadá na tepelné čerpadlá polovica z preplatených a rezervovaných prostriedkov. V nedávnom kole sa 512 poukážok rozchytalo za päť minút.

Zdroj: Freepik

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v 19. kole projektu Zelená domácnostiam II vydala 512 poukážok na inštaláciu tepelných čerpadiel. Na čerpadlá je v roku 2019 vyčlenená polovica z prostriedkov. Na inštaláciu zariadení a podanie žiadosti o preplatenie poukážok z tohto kola majú domácnosti čas do 3. decembra 2019.

„Aktuálne evidujeme 1 732 platných poukážok na inštaláciu tepelných čerpadiel v celkovej hodnote viac ako 5,5 miliónov eur. To je viac ako polovica z prostriedkov, ktoré už boli tento rok preplatené alebo sú rezervované na platné poukážky na všetky druhy zariadení,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická. Domácnosti majú ešte jednu šancu. Ďalší milión eur bude k dispozícii v rámci posledného tohtoročného kola určeného pre tepelné čerpadlá, ktoré sa koná 15. októbra 2019.

Na tepelné čerpadlá vyčlenila SIEA oproti ostatným trom podporovaným zariadeniam väčší podiel prostriedkov aj vzhľadom na to, že dopyt po týchto zariadeniach rastie a sú finančne náročnejšie. Príspevok na čerpadlá je preto vyšší, a z tohto dôvodu je možné uspokojiť v jednotlivých kolách menší počet žiadateľov. Alokácia 1,5 milióna eur sa v 19. kole vyčerpala za 5 minút.

Na inštalácie tepelných čerpadiel sú domácnosti pripravené najlepšie spomedzi ostatných zariadení. „Žiadatelia o podporu na čerpadlá zrušili tento rok najmenej poukážok, len 11 %. V prípade slnečných kolektorov je podiel nevyužitých poukážok 17 %, pri kotloch 24 % a pri fotovoltických paneloch až 31 %. Je to škoda, pretože nepripravené domácnosti zbytočne blokujú prostriedky, ktoré by mohli byť využité na iné zariadenia,“ povedal Stanislav Jurikovič zo SIEA.

Do konca roka 2019 plánuje SIEA podľa zverejneného harmonogramu vyhlásiť ešte 5 kôl v celkovej hodnote 2,8 milióna eur. Najbližšie kolo na kotly na biomasu bude vyhlásené 10. septembra 2019.

Mohlo by vás zaujímať