G-komponent sa znižuje o polovicu. Aké zmeny prináša cenová vyhláška ÚRSO?

16. 12. 2021

Regulačný úrad schválil novelu vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenergetike. Platba za prístup do distribučnej sústavy pre výrobcov elektriny (G-komponent) klesne o polovicu. K ďalším úpravám, ktoré presadil ÚRSO, patrí tiež okresanie primeranej miery zisku pre trojicu distribučiek alebo úprava referenčného obdobia pre výpočet regulovaných cien elektriny na rok 2023. Prinášame výber kľúčových zmien.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Platba za prístup do distribučnej sústavy známy tiež ako G-komponent, ktorý musia uhrádzať výrobcovia elektriny na základe vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) od roku 2014, vyvolala v ostatných rokoch obrovské množstvo súdnych sporov medzi troma prevádzkovateľmi regionálnych distribučných sústav a výrobcami elektriny z obnoviteľných zdrojov. Výška tohto poplatku sa bude meniť na základe novely vyhlášky ÚRSO (č. 18/2017) o cenovej regulácii v elektroenergetike, ktorá tento týždeň nadobudla účinnosť.

Vyhláška rieši aj nové pravidlá pri výpočte taríf za straty pri distribúcii elektriny, ktoré umožnia distribučkám využívať aj forwardové produkty. Problematike sme sa venovali tu.

Platby výrobcov elektriny za prístup do distribučnej sústavy sa znížia z doterajších 30 % na úroveň 15 % hodnoty maximálnej rezervovanej kapacity. Hoci ÚRSO v pôvodne predloženom materiáli navrhoval zníženie G-komponentu na úroveň 10 %, napokon od tejto alternatívy upustil. Distribučné spoločnosti už vtedy kritizovali, že navrhovaný pokles platby nebol zo strany úradu dosatatočne zdôvodnený analýzou. Podľa monopolov budú mať výrobcovia v roku 2022 vyššie zisky v dôsledku rastu cien elektriny na burze a súčasne poklesu nákladov na distribúciu. Regionálni distribútori zároveň varovali, že vyššie distribučné poplatky zaplatia v konečnom dôsledku samotní odberatelia.

Výpadok príjmov bude potrebné pokryť inak. ÚRSO upravuje spôsob výpočtu parametra WACC, ktorý znamená mieru výnosnosti regulačnej bázy aktív, pričom jeho hodnota je dôležitá pre výpočet povoleného zisku distribútorov a priamo ovplyvňuje výšku poplatkov za prístup do sústavy a samotnú distribúciu elektriny, ktorú platia v účtoch odberatelia.

Úrad v lete aktualizoval pre distribučné spoločnosti hodnotu WACC na úroveň 4,36 % pred zdanením, čo v medziročnom porovnaní znamenalo pokles o 23 %. Vyhláška pre rok 2022 zavádza strop pre výpočet miery výnosnosti regulačnej bázy aktív. Maximálny medziročný pokles WACC môže dosiahnuť 10 %. Úpravou chce úradu vytvoriť konzistentný priestor na výkon regulovanej činnosti počas regulačného obdobia bez skokovitých zmien.

Distribučky to považujú za nesystémové a netransparentné riešenie

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať