Firmy môžu získať 13,5 miliónov eur na výrobu zeleného vodíka

30. 5. 2024

V rámci novej výzvy rezortu hospodárstva je možné podporiť projekty elektrolyzérov s inštalovaným výkonom už od 0,05 MW. Budú musieť byť pripojené do sústavy a využívať elektrinu výlučne z obnoviteľných zdrojov.

Zdroj: Freepik

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR dnes vyhlásilo výzvu na podporu výstavby zariadení na výrobu vodíka elektrolýzou využitím OZE a na jeho uskladnenie. Ide o poslednú plánovanú výzvu z komponentu 1 Plánu obnovy a odolnosti, ktorého cieľom je podpora rozvoja obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a energetickej infraštruktúry.

Podľa indikatívneho harmonogramu mala byť výzva otvorená ešte vlani v novembri, ale rezort s jej vyhlásením niekoľko mesiacov otáľal. O dôvodoch sme písali v tomto článku.

Účelom výzvy je zvyšovanie flexibility elektroenergetických sústav pre vyššiu integráciu OZE prostredníctvom podpory výstavby zariadení na výrobu vodíka elektrolýzou využitím OZE a na jeho uskladnenie. „Čo je podstatné, poskytnutá pomoc bude pre všetky subjekty v rámci celého Slovenska nenávratná a s podporou až do 70 % z celkových oprávnených nákladov,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR, Denisa Saková.

Do výzvy je možné sa prihlásiť do podaním žiadosti do 30. júla 2024. 

Celková alokácia výzvy je 13,56 milióna eur. Na jeden projekt je možné získať maximálne 4 milióny eur. Maximálna intenzita pomoci pre projekt je na základe uplatnenia súťažného ponukového konania stanovená vo výške 70 % z celkových oprávnených výdavkov projektu.

V súlade s pravidlami schémy pomoci je možné práce na projekte začať až po podaní žiadosti. Odporúča sa preto nastaviť účinnosť zmluvy s dodávateľom až po jej predložení. Vecná realizácia projektu musí skončiť najneskôr do 31. marca 2026, čo sa bude preukazovať vydaním osvedčenia podľa § 14 zákona č. 124/2006 o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.

Oprávnené projekty a výdavky

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať