Dotovanie výroby elektriny z uhlia skončí do roku 2023

19. 11. 2018

Svetlo na konci tunela – aj tak by sa dalo nazvať dnešné vyhlásenie ministra hospodárstva ohľadom skoršieho ukončenia dotovania ťažby a spaľovania domáceho uhlia.

Zdroj: Slovenské elektrárne, a. s.

Platné rozhodnutie ministerstva hospodárstva o takzvanom všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ) hovorí, že výroba elektriny v uhoľnej elektrárni Nováky sa má podporovať do roku 2030. Tento termín sa však skráti o sedem rokov. Dnes to potvrdil minister hospodárstva Peter Žiga.

„Všeobecný hospodársky záujem sa skončí v 2023,“ uviedol minister pre médiá počas konferencie CEEC 2018 v Bratislave. „Dovtedy budeme dotovať nákup uhlia cez Slovenské elektrárne,“ doplnil minister Peter Žiga.

Po zdĺhavých rokovaniach s regionálnymi úradmi a odbornou verejnosťou a najmä po tlaku Európskej komisie už viac rezort netrvá na dlhodobom dotovaní baníkov pod rúškom sociálnej politiky. Už budúci týždeň chce MH v spolupráci s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu predstaviť akčný plán pre región Hornej Nitry. Materiál bude možné komentovať v rámci medzirezortného pripomienkového konania.

Veľkú zásluhu na zmene postoja ministerstva má najmä Brusel, ktorý v rámci programu transformácie uhoľných regiónov v Európe ponúka obrovské peniaze na nové projekty a reštart lokálnej ekonomiky. Ich poskytnutie ale v prípade Slovenska podmienil práve stanovením jasného termínu ukončenia VHZ.

Eurokomisár Maroš Šefčovič následne potvrdil maximálnu flexibilitu pri preprogramovaní a realokácii finančných prostriedkov na transformačné projekty z európskeho rozpočtu.

Zvládne to sústava a splnia sa emisné limity

Kľúčovým momentom z pohľadu bezpečnosti dodávok je rekonštrukcia elektrickej stanice Bystričany. Projekt je financovaný z medzinárodného fondu BIDSFF, do ktorého prispieva najmä EÚ a jednotlivé európske štáty a vznikol na zmiernenie dopadov odstavenia jadrovej elektrárne V1. Projekt v Bystričanoch a prechod elektrizačnej sústavy na vyššiu napäťovú hladinu z 220 kV na 400 kV by sa mal ukončiť práve krátko po roku 2020.

Aj prevádzkovateľ elektrárne Nováky dlhodobo kritizuje vynútenú, neekonomickú výrobu elektriny z hnedého uhlia. Vzhľadom na nové emisné limity, ktoré začnú platiť po roku 2021, Slovenské elektrárne opakovane zdôraznili, že nie sú ochotné investovať na modernizáciu týchto zariadení ďalšie desiatky miliónov eur.

Minister Žiga zdôraznil, že koniec dotácií neznamená automaticky koniec ťažby uhlia, avšak bane „sa budú musieť prispôsobiť trhovým podmienkam a budú si musieť hľadať klientov, ktorí nebudú mať dotované ceny uhlia, ale budú fungovať na princípe konkurencie.“

Mohlo by vás zaujímať