Domovy dôchodcov aj bytovky s vlastnou kotolňou. Rozsah cenovej regulácie dodávok energií sa rozšíri

16. 3. 2022

Možnosť odoberať elektrinu alebo plyn za štátom regulované ceny sa má rozšíriť aj pre prevádzkovateľov zariadení sociálnych služieb alebo bytové domy s vlastným plynovým kotlom na výrobu tepla. Vládou schválená novelizácia zákona o regulácii v sieťových odvetviach putuje v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Vládny kabinet na stredajšom rokovaní (16. 3. 2022) schválil novelizáciu trojice právnych predpisov, ktoré sú priamou reakciou na dramatický nárast cien energií. Úpravami, ktorými prejdú ustanovenia týkajúce sa lokálneho zdroja a samovýroby sme sa podrobne venovali tu.

Predkladateľom novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach (250/2012) je Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, ktoré jeho prijatie zdôvodňuje posilnením postavenia koncových odberateľov energií podliehajúcich regulácii zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Do tejto skupiny aktuálne patria domácnosti a malé podniky s ročným odberom elektriny najviac 30 000 kWh alebo pri dodávke plyne maximálne 100 000 kWh ročne.

Kto bude mať právo na regulované ceny 

Rezort zároveň navrhuje rozšíriť rozsah cenovej regulácie o odberateľov mimo domácností. V elektroenergetike sa má jednať napríklad o zariadenia sociálnych služieb, ktoré sú zapísané v príslušnom registri, alebo zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Opatrenie sa rovnako vzťahuje aj pre odberateľov žijúcich v bytových domoch v správe spoločenstva vlastníkov bytov, ktorí si vyrábajú teplo a TÚV vo vlastných plynových kotolniach a v aktuálnom roku boli zasiahnutí dramatickým zdražením cien zemného plynu.

Ak zákon schváli parlament a podpíše prezidentka, opatrenie pomôže dotknutým subjektom od roku 2023. Doposiaľ neregulované skupiny odberateľov sa budú môcť v predĺženej lehote do 30. apríla 2022 dobrovoľne uchádzať o cenovo regulované dodávky elektriny alebo plynu.

Uplatnenie princípu opt-in alebo opt-out

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať