Dohodu na smernici OZE odblokovali ústupky voči jadru a zelenému vodíku

22. 6. 2023

Po takmer troch mesiacoch členské krajiny potvrdili dohodu na revidovanej smernici o obnoviteľných zdrojoch. Doplnený bol nový recitál v prospech jadra a Európska komisia k smernici pripojila deklaráciu k dvom článkom týkajúcim sa výroby zeleného vodíka.

Zdroj: Freepik

Podľa revidovanej smernice o OZE (RED 3) sa má do roku 2030 na úrovni EÚ dosiahnuť záväzný cieľ pre podiel OZE na hrubej konečnej spotrebe energie aspoň 42,5 %, s kolektívnou snahou o dosiahnutie podielu až 45 %. Oproti súčasnému podielu OZE ide o takmer dvojnásobok. Národné príspevky nie sú ešte jasné. Na nedávnej diskusie k aktualizácii Národného energetického a klimatického plánu ministerstvo hospodárstva avizovalo, že národný cieľ do roku 2030 predpokladá okolo 23 – 24 %. Mal by sa zohľadniť potenciál a špecifiká domácej energetiky, priemyslu a podnikateľského prostredia, ako aj širšie súvislosti.

Hoci trialógy, teda rokovania Komisie, členských štátov a europarlamentu, sa k textu smernice uzavreli ešte v marci, finiš pred cieľom bol náročný. Výslednú dohodu členských štátov sa podarilo potvrdiť až po niekoľkých neúspešných pokusoch, pričom hrozilo, že návrh smernice sa bude musieť vrátiť opäť do fázy rokovaní s Európskym parlamentom. Francúzsko s podporou skupiny projadrových krajín vrátane Slovenska vytvorili tzv. blokovaciu menšinu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať